Keverd össze a lisztet, az élesztőt és a sót egy nagy tálban. Add hozzá az olívaolajat és a langyos vizet, majd gyúrd össze lágy, de nem ragacsos tésztává. Ha túl száraz, adj hozzá még egy kis vizet.
A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától. Ne adj hozzá túl sok vizet, mert akkor ragacsos lesz.
Takard le a tésztát egy tiszta konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen körülbelül egy óráig, amíg a duplájára nő.
A tészta keléséhez ideális hely a meleg sütő vagy a radiátor közelében.
A pulykamellet vágd apró kockákra, majd egy serpenyőben kevés olívaolajon pirítsd meg, míg aranybarna nem lesz.
A pulykamellet ne süsd túl, mert akkor kiszárad.
Aprítsd fel a fokhagymát, és keverd össze a paradicsomszószt a bazsalikommal, oregánóval és fekete borssal.
Használhatsz friss vagy szárított fűszernövényeket is.
Egy serpenyőben kevés olívaolajon pirítsd meg a fokhagymát, majd öntsd hozzá a fűszerezett paradicsomszószt. Főzd 5 percig, hogy az ízek összeérjenek.
Vigyázz, hogy a fokhagyma ne égjen meg, mert akkor keserű lesz.
A megkelt tésztát oszd két egyforma részre, majd nyújtsd ki kör alakúra, kb. 5 mm vastagságúra.
A tésztát lisztezett felületen nyújtsd ki, hogy ne ragadjon le.
A tészta egyik felére kanalazz a paradicsomszószból, majd helyezd rá a sült pulykamellet, a szeletelt mozzarellát és szórd meg reszelt parmezánnal. Hajtsd rá a másik felét, és a széleit alaposan nyomkodd le, hogy ne folyjon ki a töltelék.
A széleket villával is lenyomkodhatod, hogy biztosan zártak legyenek.
Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra. A calzone tetejét kend meg felvert tojással, hogy szép aranybarna színt kapjon.
A tojás helyett használhatsz tejet is a calzone tetejére.
Helyezd a calzonét sütőpapírral bélelt tepsire, és süsd 20-25 percig, amíg aranybarna nem lesz.
Ha a teteje túl hamar barnul, takard le alufóliával.
Várj néhány percet, mielőtt felszeletelnéd, hogy a töltelék ne folyjon ki túl forrón.
Ha túl hamar vágod fel, a forró gőz megégethet.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.