A quinoát egy lábosban forrald fel 300 ml vízzel, majd főzd alacsony lángon 15 percig, amíg megpuhul és felszívja a vizet. Hagyd kihűlni.
A quinoát főzés előtt érdemes átöblíteni, hogy eltávolítsd a kesernyés ízű saponinokat.
A csicseriborsót villával vagy botmixerrel törd össze egy tálban, amíg kissé pépes állagú lesz.
Nem kell teljesen pépesre törni, hagyhatsz benne darabokat, hogy textúrája legyen a pogácsának.
A vöröshagymát és fokhagymát aprítsd finomra, majd reszeld le a sárgarépát.
A hagymát és fokhagymát érdemes nagyon apróra vágni, hogy ne domináljanak a burger ízében.
Egy serpenyőben hevíts fel egy evőkanál olívaolajat, és pirítsd meg a hagymát, fokhagymát és sárgarépát, amíg megpuhulnak.
A zöldségeket ne pirítsd túl, csak párold, hogy megpuhuljanak és édesebbek legyenek.
A quinoát, csicseriborsót és a pirított hagymás keveréket tedd egy nagy tálba. Add hozzá a zsemlemorzsát, a tojást, a fűszereket és az apróra vágott petrezselymet.
A fűszereket ízlés szerint variálhatod. Koriander, római kömény vagy füstölt paprika is jól illik hozzá.
Keverd össze alaposan az alapanyagokat, majd formázz belőlük 4 egyforma méretű pogácsát. Ha túl lágy a massza, adj hozzá még egy kevés zsemlemorzsát.
A masszának formázhatónak kell lennie, de ne legyen túl száraz.
Hagyd állni a pogácsákat a hűtőben 30 percig, hogy szilárdabbak legyenek.
A hűtés segít, hogy a pogácsák ne essenek szét sütés közben.
Egy serpenyőben hevíts fel egy evőkanál olívaolajat, és süsd meg a pogácsákat közepes lángon oldalanként 4-5 percig, amíg aranybarnára sülnek.
Ne süsd túl a pogácsákat, mert kiszáradhatnak.
Pirítsd meg a hamburgerzsemléket egy száraz serpenyőben vagy sütőben.
A pirítás megakadályozza, hogy a zsemle elázzon.
Állítsd össze a burgert: helyezz egy salátalevelet a pirított zsemle alsó felére, tedd rá a quinoás pogácsát, egy szelet paradicsomot, majd mustárt és ketchupot.
A salátalevél segít, hogy a zsemle ne ázzon el a szósztól.
Helyezd rá a zsemle tetejét, és tálald friss salátával vagy sült burgonyával.
A burger mellé kínálhatsz mártogatóst is, például fokhagymás majonézt vagy csípős szószt.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.