Quinoa burger friss zöldségekkel

Quinoa Burger

A quinoa burger egy népszerű vegetáriánus alternatíva, amelyet az egészségtudatos táplálkozás hívei is előszeretettel fogyasztanak. A quinoa magas fehérjetartalmának és könnyű emészthetőségének köszönhetően kiváló alapanyag a húsmentes fogásokhoz. Ez a recept tökéletes választás, ha egy finom és tápláló burgert szeretnél készíteni, amely egyszerre laktató és egészséges.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 35 perc
420 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
150 g Quinoa
300 ml Víz
200 g Csicseriborsó (konzerv, lecsöpögtetve)
1 db Vöröshagyma
2 gerezd Fokhagyma
1 db Sárgarépa
2 ek. Petrezselyem (friss, aprított)
1 db Tojás
50 g Zsemlemorzsa
2 ek. Olívaolaj
1 tk.
0.5 tk. Bors
1 tk. Füstölt paprika
4 db Hamburger zsemle
4 levél Saláta
1 db Paradicsom
2 tk. Mustár
2 tk. Ketchup

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A quinoát egy lábosban forrald fel 300 ml vízzel, majd főzd alacsony lángon 15 percig, amíg megpuhul és felszívja a vizet. Hagyd kihűlni.

    A quinoát főzés előtt érdemes átöblíteni, hogy eltávolítsd a kesernyés ízű saponinokat.

    2

    A csicseriborsót villával vagy botmixerrel törd össze egy tálban, amíg kissé pépes állagú lesz.

    Nem kell teljesen pépesre törni, hagyhatsz benne darabokat, hogy textúrája legyen a pogácsának.

    3

    A vöröshagymát és fokhagymát aprítsd finomra, majd reszeld le a sárgarépát.

    A hagymát és fokhagymát érdemes nagyon apróra vágni, hogy ne domináljanak a burger ízében.

    4

    Egy serpenyőben hevíts fel egy evőkanál olívaolajat, és pirítsd meg a hagymát, fokhagymát és sárgarépát, amíg megpuhulnak.

    A zöldségeket ne pirítsd túl, csak párold, hogy megpuhuljanak és édesebbek legyenek.

    5

    A quinoát, csicseriborsót és a pirított hagymás keveréket tedd egy nagy tálba. Add hozzá a zsemlemorzsát, a tojást, a fűszereket és az apróra vágott petrezselymet.

    A fűszereket ízlés szerint variálhatod. Koriander, római kömény vagy füstölt paprika is jól illik hozzá.

    6

    Keverd össze alaposan az alapanyagokat, majd formázz belőlük 4 egyforma méretű pogácsát. Ha túl lágy a massza, adj hozzá még egy kevés zsemlemorzsát.

    A masszának formázhatónak kell lennie, de ne legyen túl száraz.

    7

    Hagyd állni a pogácsákat a hűtőben 30 percig, hogy szilárdabbak legyenek.

    A hűtés segít, hogy a pogácsák ne essenek szét sütés közben.

    8

    Egy serpenyőben hevíts fel egy evőkanál olívaolajat, és süsd meg a pogácsákat közepes lángon oldalanként 4-5 percig, amíg aranybarnára sülnek.

    Ne süsd túl a pogácsákat, mert kiszáradhatnak.

    9

    Pirítsd meg a hamburgerzsemléket egy száraz serpenyőben vagy sütőben.

    A pirítás megakadályozza, hogy a zsemle elázzon.

    10

    Állítsd össze a burgert: helyezz egy salátalevelet a pirított zsemle alsó felére, tedd rá a quinoás pogácsát, egy szelet paradicsomot, majd mustárt és ketchupot.

    A salátalevél segít, hogy a zsemle ne ázzon el a szósztól.

    11

    Helyezd rá a zsemle tetejét, és tálald friss salátával vagy sült burgonyával.

    A burger mellé kínálhatsz mártogatóst is, például fokhagymás majonézt vagy csípős szószt.