Rákos rizs tálalva

Rákos rizs

A rákos rizs egy klasszikus mediterrán és ázsiai étel, amelyet gyakran készítenek tengerparti vidékeken. A garnélarák édeskés, tengeri íze tökéletesen harmonizál a fűszeres rizs alapjával, amelyet szójaszósz és hal alaplé gazdagít. Képzeld el, ahogy a piruló hagyma és fokhagyma illata keveredik a friss tenger gyümölcseivel, miközben a citrom enyhe savassága tökéletesen kiegészíti az étel gazdag aromáit. Ez az étel egy könnyed, de mégis laktató fogás, amely garantáltan mindenkit lenyűgöz.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 35 perc
620 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
300 g Jázmin rizs
250 g Főtt garnélarák
600 ml Víz
20 ml Olívaolaj
1 db Vöröshagyma
3 gerezd Fokhagyma
1 db Pirospaprika
30 ml Szójaszósz
300 ml Hal alaplé
0.5 tk. Fekete bors
1 tk.
10 g Friss koriander
1 db Citrom

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    SzójaSzója

    Elkészítési Lépések

    1

    A rizst alaposan mosd át hideg vízben, hogy eltávolítsd róla a felesleges keményítőt. Ez segít, hogy a szemek pergősek maradjanak.

    Addig mosd, amíg a víz teljesen tiszta nem lesz.

    2

    Aprítsd fel a vöröshagymát, fokhagymát és a pirospaprikát. A koriandert vágd finomra, a citromot szeleteld fel.

    A koriander helyett petrezselyemmel is helyettesítheted, ha nem szereted az ízét.

    3

    Egy nagy serpenyőben hevíts fel olívaolajat, majd add hozzá a vöröshagymát és pirítsd üvegesre 3-4 perc alatt.

    Vigyázz, hogy a hagyma ne égjen meg, mert keserű ízt ad az ételnek.

    4

    Add hozzá a fokhagymát és a pirospaprikát, majd pirítsd további 2 percig, hogy az aromák jól felszabaduljanak.

    Ha szereted a csípőset, használj chili paprikát.

    5

    Öntsd hozzá a hal alaplevet és a szójaszószt, majd forrald fel.

    Ha nincs hal alapleved, használhatsz zöldség alaplevet is.

    6

    Szórd bele a rizst, sózd, borsozd, majd fedő alatt főzd közepes lángon 15 percig.

    Ne kevergesd a rizst főzés közben, hogy ne törjön össze.

    7

    Amikor a rizs már majdnem megpuhult, add hozzá a főtt garnélarákot, és keverd el. Főzd további 5 percig, hogy az ízek összeérjenek.

    A rákot ne főzd túl, mert gumis lesz.

    8

    Kapcsold le a hőt, és hagyd a rizst fedő alatt további 5 percig pihenni.

    Ez segít, hogy a rizs még jobban felszívja a nedvességet és pergősebb legyen.

    9

    Szórd meg friss korianderrel, és tálald frissen facsart citromlével.

    A citromlé kiemeli a rák ízét.