A Rakott kelkáposzta egy igazi magyar klasszikus, amelyet sokan szeretnek, hiszen egyszerre tápláló, laktató és ínycsiklandó. Az étel alapja a kelkáposzta, amelyet rétegekben tálalnak, húsos töltelékkel és fűszeres szósszal, majd a tetejét tejföllel és sajttal borítják, hogy a sütés során finom, krémes ételt kapjunk.
Rakott kelkáposzta készítésekor a kelkáposzta leveleit először blansírozzák, majd húsos pörkölttel rétegezik, amit tejföl és fűszerek tesznek igazán különlegessé. A végeredmény egy szaftos, gazdag étel, amely ideális egy családi ebédhez. Az étel igazi magyar comfort food, amely minden alkalomra tökéletes választás.
A kelkáposztát leveleire szedjük, és sós vízben 5-10 perc alatt előfőzzük, majd leszűrjük.
Ne főzd túl a kelkáposztát, mert akkor szétesik a rakott kelkáposztában. Elég, ha csak kicsit megpuhul.
A rizst sós vízben megfőzzük és félretesszük.
A rizst ne főzd teljesen puhára, mert a sütőben még fog puhulni. Használhatsz előfőzött rizst is, hogy gyorsabb legyen.
Az apróra vágott vöröshagymát olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a darált húst és a zúzott fokhagymát, majd pirospaprikával, sóval és borssal fűszerezzük.
A darált húst pirítsd le alaposan, hogy ne maradjon nyers íze. Használhatsz vegyes darált húst is (pl. sertés és marha).
Egy tepsit kikenünk olajjal, és rétegezzük: először a kelkáposzta felét, majd a darált húsos keveréket, és végül a főtt rizst.
A tepsit alaposan kend ki olajjal, hogy ne ragadjon le a rakott kelkáposzta. Ha szeretnéd, a rétegek közé tehetsz egy kevés tejfölt is.
A rétegekre kenjük a tejfölt, majd befedjük a maradék kelkáposztával.
A tejfölt egyenletesen kend el a rétegeken, hogy mindenhol szaftos legyen a rakott kelkáposzta.
A tetejét megszórjuk reszelt sajttal, és 180°C-ra előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük, amíg aranybarnára sül.
A sajtot a sütés vége felé szórd rá, hogy ne égjen meg. Használhatsz trappista vagy cheddar sajtot is.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.