Ruisleipä Édesített Változatban

Ruisleipä Édesített Változatban

A ruisleipä, azaz a finn rozskenyér, az egyik legnépszerűbb és legfontosabb étel Finnországban. Az édesített változata különleges ízvilágot kínál, amit egy csipetnyi méz tesz igazán különlegessé. Ez a recept egy egyszerűbb és gyorsabb módja annak, hogy ezt az ínycsiklandó kenyeret otthon is elkészíthesd.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 50 perc
200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
300 g Ruisliszt
100 g Fehér liszt
10 g Élesztő
200 ml Meleg víz
2 ek. Méz
1 csipet
100 ml Tej
1 tk. Sütőpor
50 g Sütőmargarin

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A meleg vízben elkeverjük a mézet és az élesztőt, majd hagyjuk 5-10 percig felfutni.

    Ha az élesztő nem kezd el habzani, próbálj friss élesztőt használni.

    2

    A ruislisztet és a fehér lisztet egy tálban összekeverjük, majd hozzáadjuk a sütőport és a sót. Az élesztős keveréket és a tejet is hozzáadjuk.

    Használj tiszta lisztet, hogy elkerüld a csomókat a tésztában.

    3

    Az egészet alaposan összegyúrjuk, amíg sima tésztát kapunk, majd letakarjuk és 1 órán át hagyjuk pihenni, hogy megkeljen.

    A tésztát meleg helyen pihentesd, így gyorsabban megkel.

    4

    Amikor a tészta megkelt, kiemeljük a tálból, és két részre osztjuk. Az egyes darabokat egyenként kerek formájúra formáljuk, majd sütőpapíros tepsibe helyezzük.

    Ha a tészta ragad, enyhén lisztezett felületen dolgozzunk.

    5

    A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra, és a kenyereket kb. 25-30 percig sütjük, amíg aranybarnák nem lesznek.

    A kenyereket akkor tudod levenni, ha az aljuk kopogós hangot ad, amikor megütöd őket.