Ruisleipä rozs- és búzaliszt keverékéből, frissen sült finn kenyér

Ruisleipä rozs- és búzaliszt keverékével

A ruisleipä, a finn kenyér egyik legismertebb változata, hagyományosan rozsliszttel készül, de a búzaliszt hozzáadásával egy enyhébb és könnyebb textúrát kapunk. A ruisleipä a finn konyha alapétele, amelyet általában reggelire vagy levesek mellé fogyasztanak. A házi készítésű változat különleges frissességet és gazdag ízt biztosít, ami a boltban kapható változatokkal nem hasonlítható össze.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 35 perc
Teljes 1 óra
1300 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
300 g Rozsliszt
200 g Búzaliszt
15 g Élesztő
350 ml Meleg víz
1 tk. Cukor
1 tk.
2 ek. Olívaolaj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A meleg vízben oldd fel a cukrot és az élesztőt. Hagyd pihenni 5-10 percig, hogy a felfutó élesztő elkezdjen dolgozni.

    Ügyelj arra, hogy a víz ne legyen túl forró, mert az elpusztíthatja az élesztőt.

    2

    Egy nagy tálban keverd össze a rozslisztet, búzalisztet és a sót. Öntsd hozzá az élesztős keveréket és az olívaolajat.

    A lisztet érdemes átszitálni, hogy laza és könnyű tésztát kapj.

    3

    A tésztát keverd össze, majd gyúrd simára, és formálj belőle egy kis labdát. Tedd egy enyhén lisztezett tálba, takard le egy konyharuhával, és hagyd kelni 1-1.5 órát, amíg a tészta duplájára nő.

    A kelesztési idő fontos a puha, levegős kenyérhez, és érdemes melegebb helyen kelni hagyni.

    4

    Miután megkelt, borítsd ki a tésztát egy enyhén lisztezett felületre, és formázz belőle egy kisebb kenyérformát.

    A kenyér formázásánál ügyelj arra, hogy ne nyomd össze túl sokat a tésztát, hogy megőrizzük a levegős állagot.

    5

    Helyezd a tésztát egy előre kikent sütőformába, vagy egyszerűen tedd egy sütőpapírral bélelt tepsire. Hagyd ismét pihenni 30 percig.

    A második kelesztés segít, hogy a kenyér még puhább és könnyebb legyen.

    6

    Közben melegítsd elő a sütőt 220°C-ra. Miután a tészta megkelt, süsd 30-35 percig, amíg a kenyér aranybarna nem lesz.

    A kenyér teteje aranybarna legyen, és amikor kopogtatsz rá, üreges hangot kell hallanod.

    7

    Miután megsült, vedd ki a kenyérből és hagyd hűlni egy rácson.

    Hagyd a kenyeret teljesen kihűlni, mielőtt szeleteled, hogy a belső állaga tökéletes legyen.