Sambousek póréhagymával, feta sajttal és olivabogyóval töltve, aranybarna tésztában

Sambousek póréhagymával

A sambousek egy tradicionális közel-keleti étel, amelyet különféle töltelékekkel készítenek. Ez a verzió póréhagymával és feta sajttal készült, amely egy friss, ínycsiklandó ízvilágot eredményez. Az étel származása a közel-keleti országok konyhájából származik, és azóta világszerte ismertté vált. A sambousek tökéletes választás előételekhez vagy könnyű vacsorákhoz. Ha szeretnéd variálni, kipróbálhatod más zöldségekkel, például spenóttal is. Az étel elkészítése közben a póréhagyma enyhén karamellizálódik, így az íze még gazdagabbá válik.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 45 perc
1500 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
2 db Póréhagyma
400 g Leveles tészta
150 g Feta sajt
50 g Olivabogyó
1 ek. Petrezselyem
2 ek. Olívaolaj
1 db Tojás

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A póréhagymát alaposan mosd meg, majd vágd fel apró karikákra. Egy serpenyőben hevíts olívaolajat, és a póréhagymát dinszteld meg közepes lángon, amíg megpuhul, de még megőrzi friss zöld színét.

    Ne süsd túl a póréhagymát, hogy megmaradjon a friss íze és textúrája. Ha szeretnéd, egy kis sót is szórhatsz rá, hogy még jobban kiemelje az ízeket.

    2

    Közben a feta sajtot morzsold fel, és vágd apróra az olivabogyókat. A petrezselymet is finomra aprítsd.

    A feta sajtot ne hagyd túl apróra morzsolni, mert akkor elvesztheti krémes textúráját, és nem lesz olyan ízes.

    3

    Miután a póréhagyma elkészült, hagyd egy kicsit kihűlni, majd egy nagy tálban keverd össze a feta sajttal, olivabogyóval és petrezselyemmel.

    Ha a töltelék túl nedvesnek tűnik, adj hozzá egy kis darált diót vagy zsemlemorzsát, hogy sűrűbb legyen.

    4

    Nyújtsd ki a leveles tésztát vékonyan, és szaggasd ki köröket. A tészta közepére kanalazz egy kis póréhagyma-feta keveréket.

    A tésztát mindig lisztezett felületen nyújtsd, hogy ne ragadjon. A szaggatót is lisztbe mártsd, hogy könnyen elváljon a tésztától.

    5

    Hajtsd félbe a tésztát, és jól nyomd össze a széleit, hogy a töltelék ne szivárogjon ki sülés közben. Tedd a sambousekeket egy sütőpapírral bélelt tepsire.

    Használhatsz egy villát is a szélek összenyomásához, hogy szép mintát hagyj a tésztán.

    6

    A tojást verd fel, és kend meg vele a sambousekek tetejét. Előmelegített 180°C-os sütőben süsd őket 20-25 percig, amíg szépen megpirulnak és ropogósak lesznek.

    Ha szeretnéd, egy kis szezámmagot is szórhatsz a tetejére, hogy még ínycsiklandóbb legyen.