Samsa leveles tésztával, ropogós tészta és fűszeres marhahússal töltve, tálalva

Samsa leveles tésztával

A samsa, amely a Közel-Kelet egyik népszerű étke, egy fűszeres, húsos töltelékkel készült, ropogós tésztás falat. A marhahús, a hagyma és a fűszerek tökéletes harmóniát alkotnak a leveles tészta omlós textúrájával. A recept a közép-ázsiai és közép-keleti konyhák hatását tükrözi, és számos változatban elkészíthető, különböző húsokkal vagy zöldségekkel. A samsa ideális étel bármely étkezéshez, különösen alkalmas előételnek vagy snacknek baráti összejöveteleken.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 45 perc
1500 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Leveles tészta
300 g Marhahús
1 db Hagyma
2 gerezd Fokhagyma
1 db Tojás
2 ek. Petrezselyem
1 tk.
0.5 tk. Bors
2 ek. Olívaolaj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A marhahúst apró kockákra vágd. A hagymát és fokhagymát hámozd meg, majd apróra vágd. A petrezselymet is vágd finomra.

    Ha a hús túl zsírosnak tűnik, kérheted a hentest, hogy vékonyabb húsdarabot vágjon.

    2

    Egy serpenyőben melegítsd fel az olívaolajat, majd add hozzá a hagymát és fokhagymát. Pirítsd őket üvegesre.

    A fokhagymát finoman pirítsd, mert ha megég, kesernyés ízt adhat az ételnek.

    3

    Ezután tedd hozzá a marhahúst, és pirítsd meg minden oldalát, amíg szép barna színt kap. Sózd és borsozd ízlés szerint.

    A hús pirítása segít a gazdag ízek kialakulásában, ezért ne hagyd ki ezt a lépést.

    4

    Amikor a hús megpirult, add hozzá a petrezselymet, és keverd össze. Hagyj egy kicsit hűlni, hogy könnyebb legyen a tésztába tölteni.

    Ha szereted az erősebb ízeket, egy csipetnyi paprika is jól illik a töltelékhez.

    5

    A leveles tésztát nyújtsd ki egy enyhén lisztezett felületen. Vágj belőle négyzeteket, amelyeket megtölthetsz a hússal.

    Ha a tészta nehezen nyúlik, pihentesd pár percet, hogy lazább legyen.

    6

    A tészták közepére tegyél egy adag húst, majd hajtsd félbe, és a széleit alaposan nyomd össze, hogy ne szivárogjon ki a töltelék.

    A tészta széleit egy villával is lenyomhatod, hogy szép mintát adjon neki, és biztosan lezáródjon.

    7

    A tojást verd fel, és kend meg vele a tészták tetejét, majd helyezd őket egy sütőpapírral bélelt tepsibe.

    A tojáskenés nemcsak a szép színt biztosítja, hanem segít, hogy a tészta ropogós legyen.

    8

    Süsd 180°C-ra előmelegített sütőben 20-25 percig, amíg a tészták aranybarnára sülnek.

    Ne hagyd túlsütni, mert akkor a tészta száraz lesz. Az ideális sütési időnél ne lépj túl.