Sárgaborsó főzelék friss petrezselyemmel és ropogós feltéttel

Sárgaborsó főzelék

A Sárgaborsó főzelék egy klasszikus magyar étel, amely egyszerű, de ízletes. A főzelékek a magyar konyha alapját képezik, és a sárgaborsó főzelék nem véletlenül vált az egyik legnépszerűbb választássá. A főzelék gazdag fehérjében és rostokban, így nemcsak finom, hanem tápláló is. A borsó puhasága és a fűszerek tökéletesen kiegészítik egymást.

Ez az étel gyorsan elkészíthető, és a legtöbb háztartásban már jól ismert. A sárgaborsó főzelék ideális köret húsételek mellé, de önálló ételként is megállja a helyét. A tejföl és a fűszerek teszik még finomabbá, gazdagítva az ízeket. Egy igazi magyar klasszikus, amit bármikor szívesen fogyasztunk.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 40 perc
Teljes 55 perc
250 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 5
250 g Sárgaborsó
1.5 l Víz
1 db Vöröshagyma
2 gerezd Fokhagyma
2 ek. Olaj
1 ek. Liszt
1 tk. Info
0.5 tk. Bors
2 db Babérlevél
1 tk. Pirospaprika
100 g Tejföl
1 tk. Ecet (opcionális)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Áztasd be a sárgaborsót hideg vízbe legalább 2-3 órára, majd szűrd le és öblítsd át.

    Az áztatás lerövidíti a főzési időt és könnyebben emészthetővé teszi a sárgaborsót. Ha nincs időd áztatni, akkor többször cseréld a vizet a főzés során.

    2

    Hevítsd fel az olajat egy nagy lábasban, és pirítsd meg az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát.

    A hagymát és fokhagymát alacsony lángon pirítsd, hogy ne égjenek meg.

    3

    Add hozzá a beáztatott sárgaborsót, és öntsd fel vízzel. Ízesítsd sóval, borssal és babérlevéllel.

    A víz mennyisége a sárgaborsó mennyiségétől függ. Annyi vizet önts rá, hogy ellepje. A babérlevelet a főzés végén vedd ki.

    4

    Főzd közepes lángon 30-40 percig, amíg a sárgaborsó megpuhul.

    Főzés közben időnként keverd meg, hogy ne ragadjon le az aljára. Ha a víz elfőne, pótolhatod.

    5

    Készíts világos rántást: egy serpenyőben melegítsd fel a lisztet az olajon, add hozzá a pirospaprikát, majd keverd bele a főzelékbe.

    A rántást folyamatosan keverd, hogy ne csomósodjon. A pirospaprikát a tűzről levéve add hozzá, mert könnyen megéghet és keserű lesz.

    6

    Hagyd még pár percig főni, hogy a főzelék besűrűsödjön. A végén keverd bele a tejfölt, és ha szeretnéd, adj hozzá egy kis ecetet is ízlés szerint.

    A tejfölt a főzelék hőmérsékletével megegyezőre melegítsd, mielőtt belekevered, hogy ne csapódjon ki. Az ecet kiemeli a főzelék ízét.

    7

    Tálald a sárgaborsó főzeléket füstölt hússal, kolbásszal vagy tükörtojással.

    A sárgaborsó főzelék jól illik a füstölt ízekhez. Kínálhatsz hozzá savanyúságot is.