Készítsd el a pácot: egy nagy tálban keverd össze a vörösbort, a vörösborecetet és a vizet. Adj hozzá aprított hagymát, sárgarépát, zellert és fokhagymát, valamint a babérlevelet, borókabogyót, szegfűszeget, szemes borsot és cukrot.
A pác elkészítéséhez használj jó minőségű vörösbort és vörösborecetet, mert ezek nagymértékben befolyásolják a végeredmény ízét. A zöldségeket ne aprítsd túl kicsire, mert a pácolás során széteshetnek.
Helyezd a marhahúst a pácba, és fedd le. Tedd a hűtőbe, és hagyd pácolódni legalább 2-3 napig, hogy az ízek jól átjárják a húst. Naponta fordítsd meg a húst a pácban.
A hosszabb pácolási idő (akár 5-7 nap) még intenzívebb ízeket eredményez. Ügyelj arra, hogy a hús teljesen el legyen merülve a pácban. Ha nem, akkor időnként forgasd meg, hogy minden oldala egyenletesen pácolódjon.
Pácolás után vedd ki a húst a pácból, és töröld szárazra. Szűrd le a pácot, és tedd félre, a zöldségeket is különítsd el.
A húst alaposan töröld szárazra, mielőtt megsütöd, hogy szép kérget kapjon.
Egy nagy serpenyőben olvaszd fel a vajat vagy zsírt, majd pirítsd meg a húst minden oldalán, amíg aranybarna lesz.
Magas hőfokon pirítsd a húst, hogy gyorsan kérget kapjon, ami segít megőrizni a szaftosságát.
Add hozzá a leszűrt zöldségeket a serpenyőhöz, majd öntsd rá a félretett pácot. Lassú tűzön főzd a húst lefedve 2,5-3 órán át, amíg omlós nem lesz.
Ha a hús nagyon száraznak tűnik a főzés során, adj hozzá egy kevés vizet vagy alaplét. A főzési idő a hús méretétől és minőségétől függően változhat. Ellenőrizd a húst villával, hogy elég puha-e.
Amikor a hús elkészült, vedd ki a serpenyőből, és tartsd melegen. A maradék szaftot szűrd le, és főzd tovább. Adj hozzá egy kevés lisztet, hogy sűrű szószt készíts.
A szósz sűrítéséhez használhatsz kukoricakeményítőt is. Először keverd el egy kevés hideg vízzel, majd add a szószhoz, hogy elkerüld a csomósodást.
Szeleteld fel a húst, és tálald a szafttal meglocsolva. Kínálj mellé burgonyagombócot vagy párolt káposztát.
A húst tálalás előtt hagyd pihenni 10-15 percig, hogy a szaftok egyenletesen eloszoljanak benne.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.