Semla pisztáciás töltelékkel, porcukorral díszítve

Semla pisztáciás töltelékkel

A Semla egy hagyományos skandináv desszert, amelyet különösen húsvétkor és farsangkor fogyasztanak. A pisztáciás töltelék egy modern twist, amely új ízekkel gazdagítja a klasszikus fánkot. A Semla skandináv étkezések egyik legnépszerűbb édes fogása.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 1 óra
450 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
250 g Liszt
25 g Élesztő
200 ml Tej
50 g Cukor
50 g Vaj
1 db Tojás
1 csipet
100 g Pisztácia
100 ml Tejszín
20 g Cukor (a töltelékhez)
1 tk. Vaníliás cukor
30 g Porcukor

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A langyos tejben oldd fel a cukrot és az élesztőt. Hagyd állni 10 percig, amíg felfut.

    A tej ne legyen túl forró, mert akkor az élesztő nem működik megfelelően.

    2

    A lisztet tedd egy nagy tálba, és adj hozzá csipet sót, majd öntsd hozzá az élesztős tejet és az olvasztott vajat. Keverd össze, majd dagaszd meg a tésztát.

    A tészta akkor jó, ha rugalmas és nem ragad. Ha szükséges, adj hozzá egy kis lisztet.

    3

    Fedd le a tálat, és hagyd a tésztát kelni meleg helyen 1 órán keresztül, amíg duplájára nő.

    A tészta gyorsabban kel, ha meleg helyen, például a sütőben kel, ha ott meleg levegőt állítasz be.

    4

    Miután megkelt, formázz a tésztából kisebb gombócokat. Tedd őket sütőpapírral bélelt tepsire, és hagyd őket ismét kelni 15-20 percig.

    A tésztát nem kell túl szorosra formázni, mert sütés közben még nőni fog.

    5

    Süsd 180°C-ra előmelegített sütőben 15-20 percig, amíg szép aranybarnák lesznek.

    A pontos sütési idő a sütőd típusától függ, érdemes figyelni, hogy ne égjenek meg.

    6

    Amíg a fánkok sülnek, készítsd el a pisztáciás tölteléket: A pisztáciát apróra vágd, majd keverd össze a tejszínnel, cukorral és vaníliás cukorral.

    A pisztáciát ízlés szerint lehet még finomítani egy kis mézzel vagy más édesítővel.

    7

    Miután a fánkok kihűltek, vágd le a tetejüket, és kanalazz beléjük egy adagot a pisztáciás töltelékből.

    A fánkokat ügyesen kell vágni, hogy a tetejük jól illeszkedjen vissza.

    8

    Tálald a fánkokat, szórd meg őket porcukorral a tetejükön.

    A porcukorral való szórás friss, ropogós hatást ad a tálalásnál.