Smörgåstårta füstölt heringgel, kapribogyóval és salátával díszítve

Smörgåstårta füstölt heringgel

A Smörgåstårta, a skandináv hideg szendvicstorta, a 20. század közepén vált igazán népszerűvé Svédországban és Finnországban. Ennek a tortaszerű ételnek az a különlegessége, hogy kenyérből, krémtöltelékből és gazdag díszítésből áll. A füstölt hering a balti régió hagyományos alapanyaga, és kiválóan illeszkedik a savanykás tejfölös és sajtkrémes töltelékhez. A füstölt hal karakteres ízét a citrom és a kapribogyó frissessége ellensúlyozza, míg a saláta és hagyma díszítésével a torta igazi ünnepi fogássá válik. Ez az étel ideális hidegtálként, különleges vacsorákra vagy családi alkalmakra. Tálalás előtt érdemes jól behűteni, hogy a szeletek szépen tartsanak, és az ízek tökéletesen összeérjenek.

Előkészület 35 perc
Elkészítés N/A
Teljes 35 perc
1750 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
12 db Fehér kenyér szeletelve (héj nélkül)
200 g Krémes sajt
150 g Tejföl
200 g Füstölt heringfilé
1 ek. Citromlé
1 db Lilahagyma
2 ek. Kapribogyó
1 ek. Friss kapor
4 levél Fejes saláta
1 csipet
1 csipet Bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A krémes sajtot keverd össze a tejföllel, citromlével, sóval és borssal, hogy egységes, könnyen kenhető krémet kapj.

    Használj kézi habverőt vagy botmixert, hogy légiesebb állagot érj el.

    2

    A füstölt heringfilét vágd apró darabokra. A lilahagymát is aprítsd fel, majd keverd őket a krém felébe, kapribogyóval együtt.

    A heringet előbb konyhai papírral töröld szárazra, hogy ne hígítsa el a krémet.

    3

    Tegyél le 4 kenyérszeletet egy tálra. Kend meg a halas töltelékkel, majd fedd le újabb 4 szelet kenyérrel.

    A kenyérszeleteket illeszd szorosan egymáshoz, hogy ne legyenek hézagok.

    4

    Kend meg az új réteget a maradék natúr krémmel, és tedd rá a harmadik kenyérréteget.

    A rétegezés közben finoman nyomd le a tortát, hogy jobban összeálljon.

    5

    Vond be kívülről is a tortát a krémmel, ügyelve az egyenletes elosztásra.

    A szélek eldolgozásához használj lapos spatulát vagy kenőkést.

    6

    Díszítsd a torta oldalát salátalevéllel, a tetejére rendezz lilahagymakarikákat, apróra vágott kaprot és kapribogyót.

    A kaprot csak tálalás előtt szórd rá, hogy ne veszítse el frissességét.

    7

    Hűtsd be legalább 2 órára, hogy az ízek összeérjenek és a torta szeletelhető legyen.

    A legjobb eredményért készítsd el előző este és tálald másnap.