Frissen sült házi szódakenyér

Soda bread - Szódakenyér

A szódakenyér egy tradicionális ír kenyér, amely a 19. században vált népszerűvé, amikor az írországi háztartások könnyen elérhető alapanyagokból készítették. Mivel nem igényel élesztőt, gyorsan elkészíthető, és jellegzetesen ropogós héja és puha, kissé sűrű belseje van. Az egyszerű elkészítés és az ír konyha hagyományos elemeinek köszönhetően ma is népszerű világszerte. Frissen, vajjal vagy lekvárral tálalva a legfinomabb.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 35 perc
Teljes 45 perc
1500 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Búzaliszt
400 ml Író
5 g Szódabikarbóna
10 g

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra, és bélelj ki egy sütőlapot sütőpapírral.

    A sütő előmelegítése nagyon fontos a megfelelő állag eléréséhez. A sütőpapír megakadályozza, hogy a kenyér leragadjon.

    2

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a sót és a szódabikarbónát.

    Fontos, hogy a szódabikarbóna friss legyen, mert ez biztosítja a kenyér megfelelő kelését.

    3

    Fokozatosan öntsd hozzá az írót, miközben egy fakanállal vagy kézzel kevered, amíg összeáll a tészta.

    Az író helyett használhatsz joghurtot is, de hígítsd fel egy kis tejjel, hogy hasonló állagú legyen.

    4

    Enyhén lisztezett felületen formázz belőle egy kerek cipót, de ne gyúrd túl, hogy könnyű maradjon a szerkezete.

    Minél kevesebbet gyúrod a tésztát, annál könnyebb és levegősebb lesz a kenyér.

    5

    Helyezd a cipót a sütőlapra, és egy éles késsel vágj kereszt alakú bevágást a tetejére, hogy egyenletesen süljön meg.

    A bevágás megakadályozza, hogy a kenyér sütés közben megrepedjen.

    6

    Süsd a kenyeret 30-35 percig, amíg aranybarna lesz és az alja kongó hangot ad, ha megkopogtatod.

    Ha a kenyér teteje túl gyorsan barnul, takard le alufóliával.

    7

    Hagyd hűlni egy rácson, majd szeleteld és tálald vajjal vagy lekvárral!

    A szódakenyér frissen a legfinomabb, de másnap is ehető.