Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra, és bélelj ki egy sütőlapot sütőpapírral.
A sütő előmelegítése nagyon fontos a megfelelő állag eléréséhez. A sütőpapír megakadályozza, hogy a kenyér leragadjon.
Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a sót és a szódabikarbónát.
Fontos, hogy a szódabikarbóna friss legyen, mert ez biztosítja a kenyér megfelelő kelését.
Fokozatosan öntsd hozzá az írót, miközben egy fakanállal vagy kézzel kevered, amíg összeáll a tészta.
Az író helyett használhatsz joghurtot is, de hígítsd fel egy kis tejjel, hogy hasonló állagú legyen.
Enyhén lisztezett felületen formázz belőle egy kerek cipót, de ne gyúrd túl, hogy könnyű maradjon a szerkezete.
Minél kevesebbet gyúrod a tésztát, annál könnyebb és levegősebb lesz a kenyér.
Helyezd a cipót a sütőlapra, és egy éles késsel vágj kereszt alakú bevágást a tetejére, hogy egyenletesen süljön meg.
A bevágás megakadályozza, hogy a kenyér sütés közben megrepedjen.
Süsd a kenyeret 30-35 percig, amíg aranybarna lesz és az alja kongó hangot ad, ha megkopogtatod.
Ha a kenyér teteje túl gyorsan barnul, takard le alufóliával.
Hagyd hűlni egy rácson, majd szeleteld és tálald vajjal vagy lekvárral!
A szódakenyér frissen a legfinomabb, de másnap is ehető.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.