A vajat hagyd szobahőmérsékleten megpuhulni, hogy könnyebben dolgozható legyen. Ez segít abban, hogy a keksz tésztája lágy és homogén állagú legyen.
A vaj ne legyen túl lágy, mert akkor a kekszek elterülnek sütés közben. Ha nincs időd, reszeld le a hideg vajat.
Egy nagy keverőtálban keverd össze a vajat, a porcukrot és a barnacukrot, amíg krémes állagot nem kapsz. Használhatsz kézi habverőt vagy elektromos mixert is, hogy könnyebb legyen.
Addig keverd, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik a vajban.
Add hozzá a vaníliakivonatot, a sót és a tojást, majd keverd alaposan össze, amíg egységes masszát nem kapsz.
A tojásokat egyenként add hozzá, és minden hozzáadás után keverd el alaposan.
Fokozatosan szitáld bele a lisztet, és keverd össze egy spatulával vagy kézzel, amíg egy formázható, nem ragadós tésztát nem kapsz.
Ne keverd túl a tésztát, mert a kekszek kemények lesznek. Csak addig keverd, amíg a liszt össze nem áll.
Óvatosan dolgozd bele a karamell darabokat a tésztába, hogy egyenletesen eloszoljanak.
A karamell darabokat vágd kisebb kockákra, hogy könnyebben eloszoljanak a tésztában.
Formázz a tésztából egy nagy gömböt, csomagold folpackba, majd tedd hűtőbe legalább 30 percre. Ez segít, hogy a kekszek megtartsák a formájukat sütés közben.
A hűtés segít, hogy a vaj megkeményedjen és a kekszek ne terüljenek el sütés közben. Ha van időd, hagyd a tésztát akár egy órán át is a hűtőben.
Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, és bélelj ki egy tepsit sütőpapírral.
A sütőt előmelegítve biztosíthatod, hogy a kekszek egyenletesen süljenek.
A hűtőből kivett tésztából formázz kisebb golyókat, és helyezd őket a sütőpapírral bélelt tepsire. Nyomd le őket enyhén, hogy laposabb kekszeket kapj.
A golyókat egyforma méretűre formázd, hogy a kekszek egyenletesen süljenek. A golyókat kézzel vagy egy pohár aljával nyomd le.
Süsd a kekszeket előmelegített sütőben kb. 10-12 percig, amíg a széleik enyhén aranybarnák lesznek, de a belsejük puha marad.
Ne süsd túl a kekszeket, mert kemények lesznek. A kekszek még puhának tűnhetnek, amikor kiveszed őket a sütőből, de megszilárdulnak hűlés közben.
Hagyd teljesen kihűlni a kekszeket egy rácson, majd tálalás előtt szórj rájuk egy kevés extra sót az intenzívebb ízhatásért.
A rács segít, hogy a kekszek alja is kihűljön és ne ázzon el. A sóval való megszórás opcionális, de kiemeli a karamell édességét.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.