Spanyol Sidra Cider pohĂĄrban tĂĄlalva

Spanyol Sidra Cider

A Sidra, vagyis a spanyol cider, Észak-SpanyolorszĂĄgban, kĂŒlönösen AsztĂșriĂĄban Ă©s Baszkföldön vĂĄlt nĂ©pszerƱvĂ©. Ez a frissĂ­tƑ, enyhĂ©n szĂ©nsavas ital hagyomĂĄnyosan kĂ©zmƱves mĂłdon kĂ©szĂŒl, Ă©s gyakran kĂŒlönleges poharakbĂłl szervĂ­rozzĂĄk. Az alma termĂ©szetes erjedĂ©se adja meg a Sidra jellegzetes Ă­zĂ©t, amit könnyedĂ©n elkĂ©szĂ­thetĂŒnk otthon is. Az autentikus spanyol Sidra Ă©lmĂ©nyĂ©hez prĂłbĂĄljuk ki ezt a receptet, amely egyszerƱ lĂ©pĂ©seken keresztĂŒl vezet el a tökĂ©letes ital elkĂ©szĂ­tĂ©sĂ©hez.

ElƑkĂ©szĂŒlet 30 perc
Elkészítés 0 perc
Teljes 30 perc
150 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 6
⭕ 2000 g Alma
⭕ 100 g Cukor
⭕ 500 ml Víz
⭕ 5 g ÉlesztƑ
⭕ 1 db FahĂ©j
⭕ 1 db CitromhĂ©j

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Mosd meg alaposan az almåkat, és tåvolítsd el a maghåzat. Az almåkat darabold fel kisebb részekre.

    A spanyol sidrĂĄhoz hagyomĂĄnyosan savanykĂĄsabb almafajtĂĄkat hasznĂĄlnak. A kĂŒlönbözƑ almafajtĂĄk keverĂ©sĂ©vel komplexebb Ă­zeket Ă©rhetsz el.

    2

    Egy nagy edényben helyezd el az almåkat, és add hozzå a vizet. Turmixold össze, amíg pépes ållagot nem kapsz.

    A vĂ­z mennyisĂ©ge fĂŒgg az alma lĂ©dĂșssĂĄgĂĄtĂłl. A cĂ©l, hogy egy sƱrƱ, de folyĂ©kony pĂ©pet kapj.

    3

    SzƱrd ĂĄt a pĂ©pet egy tiszta textĂ­liĂĄn vagy szƱrƑn keresztĂŒl, hogy csak az almalĂ© maradjon.

    A legjobb, ha egy tiszta konyharuhåt vagy gézlapot hasznålsz a szƱréshez. A pépet alaposan nyomkodd ki, hogy minél több lé kinyerj.

    4

    Adj hozzĂĄ cukrot Ă©s az Ă©lesztƑt a lĂ©hez, majd alaposan keverd össze. Az Ă©lesztƑ segĂ­ti az erjedĂ©st.

    A cukor mennyisĂ©ge befolyĂĄsolja a cider alkoholtartalmĂĄt. Ha szĂĄrazabb cidert szeretnĂ©l, kevesebb cukrot hasznĂĄlj. A cider Ă©lesztƑ a legalkalmasabb, de borĂ©lesztƑ is hasznĂĄlhatĂł.

    5

    Helyezd a fahéjrudat és a citromhéjat a keverékbe, hogy ízesítsd.

    A fahĂ©j Ă©s a citromhĂ©j opcionĂĄlis, de kellemes aromĂĄt adnak a cidernek. Ügyelj arra, hogy a citromhĂ©jbĂłl csak a sĂĄrga rĂ©szĂ©t hasznĂĄld.

    6

    Fedd le az edĂ©nyt, de hagyj rajta egy kis nyĂ­lĂĄst, hogy a gĂĄzok eltĂĄvozhassanak. Tartsd szobahƑmĂ©rsĂ©kleten 7-10 napig.

    A lényeg, hogy a gåzok tåvozhassanak, de a rovarok ne juthassanak bele. A konyharuha gumival rögzítve jó megoldås lehet.

    7

    Az erjedĂ©s befejezĂ©se utĂĄn szƱrd ĂĄt Ășjra a keverĂ©ket, Ă©s töltsd steril ĂŒvegekbe. ZĂĄrd le az ĂŒvegeket szorosan.

    A sterilizĂĄlĂĄshoz az ĂŒvegeket forrĂł vĂ­zzel mosd el, majd sĂŒtƑben szĂĄrĂ­tsd meg.

    8

    Tartsd a cider-t hƱtƑben tovĂĄbbi 2-3 napig, hogy az Ă­zek összeĂ©rjenek, majd tĂĄlald hidegen.

    A hƱtés stabilizålja az ízeket és lelassítja az erjedést.