SĂŒlt mĂĄj burgonyapĂŒrĂ©vel Ă©s savanyĂșsĂĄggal tĂĄlalva

SĂŒlt mĂĄj burgonyapĂŒrĂ©vel Ă©s savanyĂșsĂĄggal

A sĂŒlt mĂĄj burgonyapĂŒrĂ©vel Ă©s savanyĂșsĂĄggal egy klasszikus magyar fogĂĄs, amely a vidĂ©ki konyha egyik kedvence. A mĂĄj hagyomĂĄnyosan kedvelt alapanyag volt a paraszti Ă©telekben, mivel olcsĂł, tĂĄpanyagdĂșs Ă©s gyorsan elkĂ©szĂ­thetƑ. A selymes burgonyapĂŒrĂ© Ă©s a savanyĂșsĂĄg tökĂ©letes kĂ­sĂ©rƑje ennek az egyszerƱ, de Ă­zletes fogĂĄsnak. Ahogy a forrĂł serpenyƑben a hagyma Ă©s a mĂĄj sĂŒl, az illatok betöltik a konyhĂĄt, Ă©s rögtön a csalĂĄdi ebĂ©dek hangulatĂĄt idĂ©zik. A tökĂ©letes sĂŒlt mĂĄj titka, hogy nem szabad tĂșlsĂŒtni, kĂŒlönben kiszĂĄrad Ă©s kemĂ©ny lesz – Ă©ppen ezĂ©rt nĂ©hĂĄny perc elĂ©g mindkĂ©t oldalon, hogy belĂŒl mĂ©g puha Ă©s szaftos maradjon. Ez az Ă©tel tökĂ©letes vĂĄlasztĂĄs egy gyors hĂ©tköznapi vacsorĂĄra vagy kiadĂłs ebĂ©dre. A savanyĂșsĂĄg frissessĂ©get ad az Ă©telnek, Ă­gy kiegyensĂșlyozza a mĂĄj gazdag Ă­zvilĂĄgĂĄt. TĂĄlalhatĂł hagyomĂĄnyosan uborkĂĄval, savanyĂ­tott paprikĂĄval vagy akĂĄr csalamĂĄdĂ©val is.

ElƑkĂ©szĂŒlet 15 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 45 perc
720 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 4
⭕ 500 g Csirkemáj
⭕ 2 db Vöröshagyma
⭕ 2 gerezd Fokhagyma
⭕ 800 g Burgonya
⭕ 200 ml Tej
⭕ 50 g Vaj
⭕ 2 tk. Só
⭕ 1 tk. Bors
⭕ 1 tk. Pirospaprika
⭕ 50 g Liszt
⭕ 4 ek. Olaj
⭕ 200 g SavanyĂșsĂĄg (uborka, kĂĄposzta, paprika)

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció
    TejTej
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A csirkemĂĄjat alaposan mosd meg hideg vĂ­z alatt, tĂĄvolĂ­tsd el az inakat, majd csepegtesd le papĂ­rtörlƑn.

    A mĂĄj alapos tisztĂ­tĂĄsa fontos a jĂł Ă­z Ă©rdekĂ©ben. A papĂ­rtörlƑvel valĂł leitatĂĄs segĂ­t, hogy a mĂĄj jobban piruljon.

    2

    A vöröshagymĂĄt hĂĄmozd meg Ă©s vĂĄgd vĂ©kony karikĂĄkra, a fokhagymĂĄt zĂșzd össze.

    A vöröshagymĂĄt Ă©rdemes vĂ©konyra szeletelni, hogy egyenletesen piruljon meg. A fokhagymĂĄt pedig a zĂșzĂĄs elƑtt kicsit sĂłzd meg, Ă­gy könnyebben szĂ©tnyomhatĂł.

    3

    Egy nagy serpenyƑben hevĂ­tsd fel az olajat közepes lĂĄngon, majd add hozzĂĄ a hagymĂĄt Ă©s dinszteld ĂŒvegesre, kb. 5 perc alatt.

    Ne pirĂ­tsd a hagymĂĄt tĂșl barnĂĄra, mert keserƱ lesz.

    4

    A csirkemĂĄjat forgasd meg enyhĂ©n lisztben, majd tedd a serpenyƑbe a hagyma mellĂ©. SĂŒsd 3-4 percig az egyik oldalon, majd fordĂ­tsd meg Ă©s sĂŒsd tovĂĄbbi 3 percig.

    A liszt segĂ­t abban, hogy a mĂĄj kĂ©rget kapjon. Ne sĂŒsd tĂșl a mĂĄjat, mert kemĂ©ny lesz. BelĂŒl rĂłzsaszĂ­nnek kell maradnia.

    5

    SĂłzd, borsozd, majd keverd hozzĂĄ a fokhagymĂĄt Ă©s a pirospaprikĂĄt. Keverd ĂĄt, Ă©s sĂŒsd tovĂĄbbi 2 percig, amĂ­g minden Ă­z összeĂ©r.

    A pirospaprika szĂ­nt Ă©s Ă­zt ad a mĂĄjnak. HasznĂĄlhatsz Ă©des vagy csĂ­pƑs pirospaprikĂĄt Ă­zlĂ©s szerint.

    6

    Közben a burgonyĂĄt hĂĄmozd meg, vĂĄgd kisebb darabokra, Ă©s tedd forrĂĄsban lĂ©vƑ sĂłs vĂ­zbe. FƑzd puhĂĄra kb. 20 perc alatt.

    A burgonyĂĄt egyenletes mĂ©retƱre vĂĄgd, hogy egyszerre fƑjenek meg.

    7

    A megfƑtt burgonyĂĄt szƱrd le, majd törd össze krumplinyomĂłval. Add hozzĂĄ a vajat Ă©s a meleg tejet, majd keverd simĂĄra, hogy krĂ©mes burgonyapĂŒrĂ©t kapj.

    A meleg tej segĂ­t abban, hogy a pĂŒrĂ© krĂ©mes legyen. HasznĂĄlhatsz tejszĂ­nt is a mĂ©g gazdagabb Ă­zĂ©rt.

    8

    TĂĄlald a sĂŒlt mĂĄjat a burgonyapĂŒrĂ©vel, Ă©s kĂ­nĂĄlj mellĂ© savanyĂșsĂĄgot, pĂ©ldĂĄul kovĂĄszos uborkĂĄt vagy savanyĂ­tott kĂĄposztĂĄt.

    A savanyĂșsĂĄg jĂłl ellensĂșlyozza a mĂĄj Ă©s a pĂŒrĂ© Ă­zĂ©t.