Sült oldalas zöldségekkel tálalva

Sült oldalas zöldségekkel

A sült oldalas az egyik legnépszerűbb klasszikus magyaros húsétel, amelynek gyökerei messzire nyúlnak vissza. A lassú sütés során az oldalas húsa omlósra és szaftosra sül, miközben a zöldségek magukba szívják az ízletes pecsenyelét. Ez az étel tökéletes választás családi ebédekre vagy ünnepi alkalmakra, amikor egy igazán tartalmas és laktató fogásra van szükség. Ha még gazdagabb ízvilágot szeretnél, próbáld meg egy kevés mézzel és mustárral is bepácolni a húst, így még karamellizáltabb és ízletesebb lesz a végeredmény!

Előkészület 20 perc
Elkészítés 1 óra 30 perc
Teljes 1 óra 50 perc
680 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
1 kg Sertés oldalas
500 g Burgonya
300 g Sárgarépa
2 db Vöröshagyma
3 gerezd Fokhagyma
3 ek. Olívaolaj
1 tk.
1 tk. Őrölt fekete bors
1 tk. Pirospaprika
1 tk. Rozmaring
1 tk. Kakukkfű
1 ek. Citromlé

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Az oldalast darabold fel 3-4 csontos szeletre, majd sózd, borsozd és dörzsöld be a pirospaprikával.

    Ne spórolj a fűszerekkel! A pirospaprika mennyiségét ízlés szerint növelheted, ha szereted a csípőset.

    2

    A fokhagymát zúzd össze, és keverd össze az olívaolajjal, rozmaringgal, kakukkfűvel és citromlével, majd kend be vele az oldalast.

    A friss rozmaring és kakukkfű sokkal intenzívebb ízt ad, mint a szárított változat. Ha nincs friss, használj szárítottat, de csökkentsd a mennyiségét.

    3

    Tedd az oldalast egy sütőtálba, fedd le fóliával, és hagyd pihenni 30 percig a hűtőben, hogy az ízek összeérjenek.

    Ha van rá időd, hagyd az oldalast akár egy éjszakán át pácolódni a hűtőben, hogy még intenzívebbek legyenek az ízek.

    4

    Közben a burgonyát és a sárgarépát hámozd meg, majd vágd nagyobb darabokra. A hagymát szintén szeleteld fel.

    A zöldségeket nagyjából egyforma méretűre vágd, hogy egyenletesen süljenek meg.

    5

    Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra.

    A sütő előmelegítése biztosítja, hogy az oldalas egyenletesen süljön meg.

    6

    Az oldalashoz add hozzá a zöldségeket, locsold meg egy kevés olívaolajjal, és keverd össze.

    A zöldségeket is sózd és borsozd meg, hogy ízletesek legyenek.

    7

    Fedd le alufóliával, és süsd 180°C-on 60 percig.

    A fólia segít megőrizni az oldalas és a zöldségek nedvességtartalmát.

    8

    Vedd le a fóliát, emeld a hőmérsékletet 200°C-ra, és süsd további 20-30 percig, amíg az oldalas szép aranybarnára pirul.

    Figyeld az oldalast, és ha túl gyorsan barnulna, takard vissza fóliával, hogy ne égjen meg.

    9

    Tálald frissen, ízlés szerint friss petrezselyemmel megszórva.

    Az oldalast kínálhatod krumplipürével vagy rizzsel is.