Az Ă©lesztĆt egy kevĂ©s langyos tejben Ă©s egy teĂĄskanĂĄl cukorral futtasd fel. Ez körĂŒlbelĂŒl 5-10 percet vesz igĂ©nybe.
GyĆzĆdj meg rĂłla, hogy a tej nem tĂșl forrĂł, mert az elpusztĂtja az Ă©lesztĆt. Ha az Ă©lesztĆ nem habzik fel 10 perc alatt, valĂłszĂnƱleg nem jĂł, Ă©s Ășj Ă©lesztĆt kell hasznĂĄlnod.
Egy nagy tĂĄlban keverd össze a lisztet, a cukrot, a sĂłt Ă©s a fahĂ©jat. Adj hozzĂĄ egy tojĂĄst, az olvasztott vajat, a sĂŒtĆtökpĂŒrĂ©t Ă©s a felfuttatott Ă©lesztĆt.
A sĂŒtĆtökpĂŒrĂ© legyen szobahĆmĂ©rsĂ©kletƱ, hogy ne hƱtse le a tĂ©sztĂĄt.
Fokozatosan adagold hozzå a maradék langyos tejet, és kezdd el dagasztani. Amikor a tészta ruganyos és homogén, takard le egy konyharuhåval, és keleszd 45 percig.
A dagasztĂĄs kulcsfontossĂĄgĂș a jĂł kĂŒrtĆskalĂĄcshoz. LegalĂĄbb 8-10 percig dagaszd a tĂ©sztĂĄt, amĂg sima Ă©s rugalmas nem lesz. A kelesztĂ©shez vĂĄlassz meleg, huzatmentes helyet.
A megkelt tĂ©sztĂĄt nyĂșjtsd ki fĂ©l centimĂ©ter vastagsĂĄgĂșra, vĂĄgd hosszĂș csĂkokra, majd tekerd fel egy kĂŒrtĆskalĂĄcs sĂŒtĆfĂĄra (vagy egy alufĂłliĂĄval bevont papĂrtörlĆ gurigĂĄra).
A tĂ©sztacsĂkok legyenek egyenletes vastagsĂĄgĂșak, hogy a kĂŒrtĆskalĂĄcs egyenletesen sĂŒljön meg. A papĂrtörlĆ gurigĂĄt alaposan vond be alufĂłliĂĄval, hogy ne Ă©gjen meg.
A feltekert tésztåt enyhén olvasztott vajjal kend le, majd hempergesd meg fahéjas cukorban.
A vaj segĂt, hogy a cukor jobban rĂĄtapadjon a tĂ©sztĂĄra. A fahĂ©jas cukorhoz adhatsz egy kevĂ©s Ćrölt szegfƱszeget vagy gyömbĂ©rt is a gazdagabb ĂzĂ©rt.
200°C-ra elĆmelegĂtett sĂŒtĆben, lĂ©gkeverĂ©s nĂ©lkĂŒl, sĂŒsd aranybarnĂĄra körĂŒlbelĂŒl 12-15 percig, közben többször forgasd meg.
A sĂŒtĂ©si idĆ a sĂŒtĆ tĂpusĂĄtĂłl fĂŒggĆen vĂĄltozhat. Figyeld a kĂŒrtĆskalĂĄcsot, Ă©s ha tĂșl gyorsan barnulna, csökkentsd a hĆmĂ©rsĂ©kletet.
Amint kivetted a sĂŒtĆbĆl, kend le egy kevĂ©s extra sĂŒtĆtökpĂŒrĂ©vel, hogy az Ăzek mĂ©lyebbek legyenek Ă©s mĂ©g krĂ©mesebb textĂșrĂĄt kapj.
A sĂŒtĆtökpĂŒrĂ©t kenheted ecsettel, vagy akĂĄr kanĂĄllal is. Ne kenj tĂșl sokat, mert akkor elĂĄzik a tĂ©szta.
Porcukorral és egy kevés extra fahéjjal meghintve, melegen tålald.
Azonnal tĂĄlald, mert frissen a legfinomabb. KĂnĂĄlhatsz mellĂ© tejszĂnhabot vagy vanĂliafagylaltot is.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.