Az élesztőt egy kevés langyos tejben és egy teáskanál cukorral futtasd fel. Ez körülbelül 5-10 percet vesz igénybe.
Győződj meg róla, hogy a tej nem túl forró, mert az elpusztítja az élesztőt. Ha az élesztő nem habzik fel 10 perc alatt, valószínűleg nem jó, és új élesztőt kell használnod.
Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a cukrot, a sót és a fahéjat. Adj hozzá egy tojást, az olvasztott vajat, a sütőtökpürét és a felfuttatott élesztőt.
A sütőtökpüré legyen szobahőmérsékletű, hogy ne hűtse le a tésztát.
Fokozatosan adagold hozzá a maradék langyos tejet, és kezdd el dagasztani. Amikor a tészta ruganyos és homogén, takard le egy konyharuhával, és keleszd 45 percig.
A dagasztás kulcsfontosságú a jó kürtőskalácshoz. Legalább 8-10 percig dagaszd a tésztát, amíg sima és rugalmas nem lesz. A kelesztéshez válassz meleg, huzatmentes helyet.
A megkelt tésztát nyújtsd ki fél centiméter vastagságúra, vágd hosszú csíkokra, majd tekerd fel egy kürtőskalács sütőfára (vagy egy alufóliával bevont papírtörlő gurigára).
A tésztacsíkok legyenek egyenletes vastagságúak, hogy a kürtőskalács egyenletesen süljön meg. A papírtörlő gurigát alaposan vond be alufóliával, hogy ne égjen meg.
A feltekert tésztát enyhén olvasztott vajjal kend le, majd hempergesd meg fahéjas cukorban.
A vaj segít, hogy a cukor jobban rátapadjon a tésztára. A fahéjas cukorhoz adhatsz egy kevés őrölt szegfűszeget vagy gyömbért is a gazdagabb ízért.
200°C-ra előmelegített sütőben, légkeverés nélkül, süsd aranybarnára körülbelül 12-15 percig, közben többször forgasd meg.
A sütési idő a sütő típusától függően változhat. Figyeld a kürtőskalácsot, és ha túl gyorsan barnulna, csökkentsd a hőmérsékletet.
Amint kivetted a sütőből, kend le egy kevés extra sütőtökpürével, hogy az ízek mélyebbek legyenek és még krémesebb textúrát kapj.
A sütőtökpürét kenheted ecsettel, vagy akár kanállal is. Ne kenj túl sokat, mert akkor elázik a tészta.
Porcukorral és egy kevés extra fahéjjal meghintve, melegen tálald.
Azonnal tálald, mert frissen a legfinomabb. Kínálhatsz mellé tejszínhabot vagy vaníliafagylaltot is.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.