SĂŒtƑtökös kĂŒrtƑskalĂĄcs tĂĄlalva

SĂŒtƑtökös KĂŒrtƑskalĂĄcs

A kĂŒrtƑskalĂĄcs az egyik legismertebb magyar Ă©dessĂ©g, amely ErdĂ©lybƑl szĂĄrmazik. Az Ƒszi idƑszakban a sĂŒtƑtökös vĂĄltozat kĂŒlönleges Ă­zĂ©lmĂ©nyt nyĂșjt. A fahĂ©j Ă©s a sĂŒtƑtökpĂŒrĂ© tökĂ©letesen kiegĂ©szĂ­ti a ropogĂłsra sĂŒlt tĂ©sztĂĄt. Az illata betölti a konyhĂĄt, Ă©s egy igazi meghitt hangulatot teremt. Ez a recept tökĂ©letes egy csalĂĄdi összejövetelre vagy egy kellemes Ƒszi dĂ©lutĂĄnra, amikor egy kis extra melegsĂ©gre vĂĄgyunk.

ElƑkĂ©szĂŒlet 1 Ăłra
Elkészítés 15 perc
Teljes 1 Ăłra 15 perc
820 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 4
⭕ 500 g Finomliszt
⭕ 100 g Kristálycukor
⭕ 25 g ÉlesztƑ
⭕ 200 ml Langyos tej
⭕ 50 g Vaj
⭕ 1 db Tojás
⭕ 1 csipet Só
⭕ 1 tk. FahĂ©j
⭕ 150 g SĂŒtƑtök pĂŒrĂ©
⭕ 2 ek. Vaníliás cukor
⭕ 50 g Porcukor

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Az Ă©lesztƑt egy kevĂ©s langyos tejben Ă©s egy teĂĄskanĂĄl cukorral futtasd fel. Ez körĂŒlbelĂŒl 5-10 percet vesz igĂ©nybe.

    GyƑzƑdj meg rĂłla, hogy a tej nem tĂșl forrĂł, mert az elpusztĂ­tja az Ă©lesztƑt. Ha az Ă©lesztƑ nem habzik fel 10 perc alatt, valĂłszĂ­nƱleg nem jĂł, Ă©s Ășj Ă©lesztƑt kell hasznĂĄlnod.

    2

    Egy nagy tĂĄlban keverd össze a lisztet, a cukrot, a sĂłt Ă©s a fahĂ©jat. Adj hozzĂĄ egy tojĂĄst, az olvasztott vajat, a sĂŒtƑtökpĂŒrĂ©t Ă©s a felfuttatott Ă©lesztƑt.

    A sĂŒtƑtökpĂŒrĂ© legyen szobahƑmĂ©rsĂ©kletƱ, hogy ne hƱtse le a tĂ©sztĂĄt.

    3

    Fokozatosan adagold hozzå a maradék langyos tejet, és kezdd el dagasztani. Amikor a tészta ruganyos és homogén, takard le egy konyharuhåval, és keleszd 45 percig.

    A dagasztĂĄs kulcsfontossĂĄgĂș a jĂł kĂŒrtƑskalĂĄcshoz. LegalĂĄbb 8-10 percig dagaszd a tĂ©sztĂĄt, amĂ­g sima Ă©s rugalmas nem lesz. A kelesztĂ©shez vĂĄlassz meleg, huzatmentes helyet.

    4

    A megkelt tĂ©sztĂĄt nyĂșjtsd ki fĂ©l centimĂ©ter vastagsĂĄgĂșra, vĂĄgd hosszĂș csĂ­kokra, majd tekerd fel egy kĂŒrtƑskalĂĄcs sĂŒtƑfĂĄra (vagy egy alufĂłliĂĄval bevont papĂ­rtörlƑ gurigĂĄra).

    A tĂ©sztacsĂ­kok legyenek egyenletes vastagsĂĄgĂșak, hogy a kĂŒrtƑskalĂĄcs egyenletesen sĂŒljön meg. A papĂ­rtörlƑ gurigĂĄt alaposan vond be alufĂłliĂĄval, hogy ne Ă©gjen meg.

    5

    A feltekert tésztåt enyhén olvasztott vajjal kend le, majd hempergesd meg fahéjas cukorban.

    A vaj segĂ­t, hogy a cukor jobban rĂĄtapadjon a tĂ©sztĂĄra. A fahĂ©jas cukorhoz adhatsz egy kevĂ©s Ƒrölt szegfƱszeget vagy gyömbĂ©rt is a gazdagabb Ă­zĂ©rt.

    6

    200°C-ra elƑmelegĂ­tett sĂŒtƑben, lĂ©gkeverĂ©s nĂ©lkĂŒl, sĂŒsd aranybarnĂĄra körĂŒlbelĂŒl 12-15 percig, közben többször forgasd meg.

    A sĂŒtĂ©si idƑ a sĂŒtƑ tĂ­pusĂĄtĂłl fĂŒggƑen vĂĄltozhat. Figyeld a kĂŒrtƑskalĂĄcsot, Ă©s ha tĂșl gyorsan barnulna, csökkentsd a hƑmĂ©rsĂ©kletet.

    7

    Amint kivetted a sĂŒtƑbƑl, kend le egy kevĂ©s extra sĂŒtƑtökpĂŒrĂ©vel, hogy az Ă­zek mĂ©lyebbek legyenek Ă©s mĂ©g krĂ©mesebb textĂșrĂĄt kapj.

    A sĂŒtƑtökpĂŒrĂ©t kenheted ecsettel, vagy akĂĄr kanĂĄllal is. Ne kenj tĂșl sokat, mert akkor elĂĄzik a tĂ©szta.

    8

    Porcukorral és egy kevés extra fahéjjal meghintve, melegen tålald.

    Azonnal tålald, mert frissen a legfinomabb. Kínålhatsz mellé tejszínhabot vagy vaníliafagylaltot is.