A Sztrapacska egy hagyományos szlovák étel, amelyet Magyarországon is sokan ismernek és szeretnek. Az étel alapja a burgonyás tészta, amelyet tejföllel és juhtúróval tálalnak, így igazán gazdag és ízletes fogás lesz belőle. A sztrapacska tipikus téli étel, amelyet gyakran fogyasztanak hideg napokon, hiszen laktató és melegítő hatású.
Az étel elkészítése viszonylag egyszerű, és rendkívül finom. A sztrapacska egy olyan étel, amit a család minden tagja szeretni fog, mivel mindenkinek az ízvilágával találkozik. Ha még nem próbáltad, mindenképp érdemes kipróbálni ezt a klasszikus szlovák ételt, amely az egész család számára kellemes élményt nyújt.
A reszelt burgonyát egy tálba tesszük, hozzáadjuk a lisztet, a tojást és a sót. Alaposan összekeverjük, és ha szükséges, egy kis vizet adunk hozzá, hogy formázható tésztát kapjunk.
A burgonyát reszelés után azonnal keverd össze a többi hozzávalóval, hogy ne barnuljon meg.
Forró, sós vízbe nokedli szaggatóval beleszaggatjuk a tésztát, és addig főzzük, amíg a galuskák feljönnek a víz felszínére.
Ha a tészta túl sűrű, nehezen szaggatható, adj hozzá egy kevés vizet. A galuskákat időnként keverd meg, hogy ne ragadjanak le az edény aljára.
Leszűrjük a galuskákat, és egy tálba tesszük.
A leszűrt galuskákat érdemes egy kevés olvasztott vajjal vagy zsírral átforgatni, hogy ne ragadjanak össze.
A füstölt szalonnát egy serpenyőben ropogósra sütjük, majd a kisült zsírral együtt a galuskákra öntjük.
A szalonnát közepes lángon süsd, hogy ne égjen meg. A zsírral együtt öntsd a galuskákra, mert ez adja meg a jellegzetes ízét.
Hozzáadjuk a juhtúrót és a tejfölt, majd jól összekeverjük.
A juhtúrót villával törd össze, mielőtt hozzáadnád a galuskához, hogy könnyebben eloszlatható legyen. A tejföltől krémesebb lesz a sztrapacska.
Forrón tálaljuk, friss petrezselyemmel megszórva.
Tálaláskor kínálhatsz mellé plusz tejfölt vagy pirított szalonnát.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.