Tenger gyümölcseivel készült rizs tálalva

Tenger gyümölcseivel készült rizs

A tenger gyümölcseivel készült rizs egy klasszikus mediterrán fogás, amely Spanyolországtól Olaszországon át Dél-Franciaországig népszerű. Ez az étel tökéletes egyensúlyt teremt a friss tengeri ízek és a fűszeres, paradicsomos rizs között. Képzeld el, ahogy a piruló hagyma és fokhagyma illata keveredik a fehérborral és a friss tenger gyümölcseivel, miközben a citrom enyhe savassága tökéletesen kiegészíti az étel gazdag aromáit. Ez az étel egy könnyed, de mégis laktató fogás, amely garantáltan mindenkit lenyűgöz.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 35 perc
680 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
300 g Jázmin rizs
250 g Vegyes tenger gyümölcsei (rák, kagyló, tintahal)
600 ml Víz
1 db Vöröshagyma
3 gerezd Fokhagyma
1 db Pirospaprika
50 g Paradicsompüré
20 ml Olívaolaj
300 ml Hal alaplé
100 ml Fehérbor
1 tk.
0.5 tk. Fekete bors
10 g Petrezselyem
1 db Citrom

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A rizst alaposan mosd át hideg vízben, hogy eltávolítsd róla a felesleges keményítőt. Ez segít, hogy a rizs pergősebb legyen.

    A rizst addig mosd, amíg a víz teljesen tiszta nem lesz. Ez a legjobb módja a keményítő eltávolításának.

    2

    Aprítsd fel a vöröshagymát, fokhagymát és a pirospaprikát. A petrezselymet vágd finomra, a citromot szeleteld fel.

    A hozzávalókat előkészítve felgyorsíthatod a főzési folyamatot.

    3

    Egy nagy serpenyőben hevíts fel olívaolajat, majd add hozzá az apróra vágott vöröshagymát. Pirítsd üvegesre 3-4 perc alatt.

    Ne pirítsd a hagymát túl barnára, mert keserű lehet.

    4

    Add hozzá a fokhagymát és a pirospaprikát, és pirítsd további 2 percig.

    A fokhagymát ne pirítsd túl sokáig, mert könnyen megég és keserű lesz.

    5

    Öntsd hozzá a fehérbort, és hagyd 1-2 percig forrni, hogy az alkohol elpárologjon.

    A száraz fehérbor a legjobb választás ehhez az ételhez.

    6

    Add hozzá a paradicsompürét, és keverd el. Ezután öntsd bele a hal alaplevet és a vizet.

    Ha nincs hal alapleved, használhatsz zöldség alaplevet is.

    7

    Szórd bele a rizst, sózd, borsozd, és keverd el, majd fedő alatt főzd közepes lángon 15 percig.

    Fontos, hogy a fedő alatt főzd, hogy a rizs egyenletesen megpuhuljon. Ne emeld fel a fedőt főzés közben, mert a gőz távozik.

    8

    Amikor a rizs már majdnem megpuhult, add hozzá a tenger gyümölcseit, és keverd el. Főzd további 5-7 percig, amíg a tenger gyümölcsei megpuhulnak.

    A tenger gyümölcseit ne főzd túl, mert gumiszerűek lehetnek.

    9

    Kapcsold le a hőt, és hagyd a rizst fedő alatt további 5 percig pihenni.

    A pihentetés segít, hogy a rizs még pergősebb legyen.

    10

    Szórd meg friss petrezselyemmel, és tálald frissen facsart citromlével.

    A citromlé kiemeli a tenger gyümölcseinek ízét. Kínálj mellé extra citromgerezdeket is.