Teriyaki Chicken Bao teriyaki szósszal és szezámmaggal

Teriyaki Chicken Bao – csirke teriyaki szósszal és szezámmal

A teriyaki szósszal készült ételek Japánból származnak, ahol a szójaszósz, cukor és ecet kombinációját évszázadok óta használják húsok mázasítására. A bao buci, amely Kínából ered, az ázsiai konyha egyik legkedveltebb utcai étele, puha, gőzölt állagával és könnyű töltésével. Ahogy a csirke pirul a szójaszószos mázban, és a bao bucik lassan párolódnak, igazi fúziós ízélmény alakul ki a konyhában. A teriyaki szósz titka az arányokban rejlik – ha túl édes, adj hozzá még ecetet, ha túl sós, egy kevés vízzel hígítható. A szezámmag pirítása előtt érdemes száraz serpenyőben enyhén megpirítani, így még aromásabb lesz. Remek választás ebédre, vacsorára, vagy különleges baráti összejövetelekre. Aki szereti az édes-sós ázsiai ízvilágot, imádni fogja ezt a bao változatot is.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 1 óra
Teljes 1 óra 30 perc
2094 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
300 g Búzaliszt
20 g Cukor
5 g Szárazélesztő
5 g
150 ml Víz
400 g Csirkemell
60 ml Szójaszósz
20 g Barnacukor
10 g Gyömbér
10 g Fokhagyma
30 ml Rizsecet
10 ml Szezámolaj
5 g Szezámmag

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    SzójaSzója

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy tálban keverd össze a búzalisztet, cukrot, élesztőt és sót. Add hozzá a langyos vizet, és gyúrd össze sima, rugalmas tésztává. Tipp: ha kissé ragad, szórj még kevés lisztet a kezeddel rá.

    A víz hőmérséklete nagyon fontos! Túl meleg víz megöli az élesztőt, a túl hideg pedig nem aktiválja.

    2

    Fedd le a tésztát, és keleszd meleg helyen 1 órán keresztül, amíg megduplázódik a térfogata. Tipp: huzatmentes meleg helyen a legjobb kelni hagyni, például kikapcsolt sütőben világítással.

    Ha nincs időd, a tésztát kelesztheted gyorsabban is: tedd egy tálba, fedd le nedves konyharuhával, és helyezd a mikróba 2-3 percre alacsony fokozaton.

    3

    A tésztát oszd 8 részre, formázz belőlük ovális lapokat, hajtsd félbe, közéjük sütőpapírt téve, majd helyezd párolóba. Pihentesd 15 percig, végül párold 10–12 percig közepes lángon. Tipp: ne nyisd fel a fedőt párolás közben!

    A sütőpapír megakadályozza, hogy a bucik összeragadjanak párolás közben. Ha nincs sütőpapírod, vékonyan kend meg olajjal a bucik belső felét.

    4

    A csirkemellet szeleteld vékony csíkokra. Egy serpenyőben keverd össze a szójaszószt, barnacukrot, aprított fokhagymát, gyömbért, rizsecetet és szezámolajat, majd forrósítsd fel. Add hozzá a csirkét, és főzd 10–15 percig, míg a szósz besűrűsödik és a hús átsül. Tipp: folyamatos keverés mellett nem ég le a szósz.

    A csirkemell helyett használhatsz csirkecomb filét is, az még szaftosabb lesz. A gyömbért és fokhagymát reszelheted is, ha nem szereted a nagyobb darabokat.

    5

    A kész teriyaki csirkét hagyd kissé hűlni, hogy a szósz sűrűbbé váljon és jobban tapadjon a húshoz. Tipp: ha szeretnéd, sűrítheted kevés keményítővel is, vízben elkeverve.

    A keményítőt mindig hideg vízben keverd el, mielőtt a szószhoz adod, különben csomós lesz.

    6

    Tálalás: nyisd szét a bao bucikat, kanalazz bele a teriyaki csirkéből, majd szórd meg szezámmaggal. Azonnal melegen tálald. Tipp: kínálhatsz mellé uborkaszeleteket vagy friss koriandert is.

    A bucikat tálalás előtt melegítsd meg gőz fölött vagy a mikróban, hogy puhák legyenek.