Tiganopsomo feta sajttal és citromhéjjal, frissen sült ropogós tésztával

Tiganopsomo feta és citromhéjjal

A tiganopsomo egy hagyományos görög étel, amelynek neve szó szerint \'serpenyős kenyér\'. Történeti háttér: Eredete egészen az ókori Hellász vidékeire vezethető vissza, ahol a parasztok egyszerű lisztes tésztából és sajtmaradékból készítettek gyors kenyérpótlót. A feta sajtot és olívaolajat a mindennapok alapanyagaiként használták, így természetes volt ezek kombinációja a tésztával. A 20. század közepétől a városiasodással ez az étel is megjelent a görög pékségek és otthonok repertoárjában, főleg reggeliként vagy gyors vacsoraként. Ahogy a tészta sül az olajban, a citromhéj friss aromája keveredik a sajt sós ízével – ez az élmény igazán egyedi. Technikai tanács: Fontos, hogy az olaj mindig elég forró legyen, különben a tészta magába szívja az olajat, és nehéz, zsíros lesz. Egy hideg téli estén nincs is jobb, mint egy ropogósra sült tiganopsomo melegen, feta morzsával és citromos frissességgel – minden falat egy darabka görög történelem. A recept ideális gyors vacsorához, hétvégi brunch-hoz, vagy akár vendégváró falatkaként is. Bátran variálható: például adható hozzá friss oregánó vagy kevés chilipaprika a tésztába, ha pikánsabb változatra vágyunk.

Előkészület 1 óra 10 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 1 óra 20 perc
2300 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
400 g Liszt
250 ml Langyos víz
7 g Szárított élesztő
1 tk.
1 tk. Cukor
2 ek. Olívaolaj
150 g Feta sajt
1 db Citromhéj
300 ml Olaj sütéshez

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy tálba öntsd bele a langyos vizet, add hozzá a szárított élesztőt és a cukrot. Keverd össze, majd hagyd állni 10 percig, amíg az élesztő felhabosodik.

    Ha nem habosodik fel, lehet, hogy az élesztő nem friss vagy a víz túl forró volt – próbáld újra!

    2

    Ezután keverd hozzá a lisztet, sót és az olívaolajat. Dolgozd ki sima tésztává, amíg ruganyos és egynemű nem lesz. Letakarva keleszd 1 órán át meleg helyen.

    Egy enyhén belisztezett konyharuha alá téve jobban kel a tészta, és nem szárad ki a teteje.

    3

    Ha a tészta megkelt, borítsd lisztezett felületre, majd oszd 8 egyforma részre. Minden részt nyújts ki kör alakúra (kb. 12 cm átmérőjűre).

    A kezed melegétől a tészta könnyebben kezelhető – ne nyújtsd túl vékonyra, hogy ne szakadjon!

    4

    Morzsolj feta sajtot a korongok közepére, majd reszelj rá egy kevés citromhéjat. Hajtsd félbe őket, majd a széleket jól nyomd össze és lapítsd el enyhén.

    Egy villa segítségével is lenyomhatod a széleket, így nem nyílik ki sütés közben.

    5

    Forrósíts fel kb. 300 ml olajat egy mélyebb serpenyőben. Ha már elég meleg (170-180°C), helyezd bele óvatosan a töltött tésztákat, és süsd őket oldalanként 2-3 percig aranybarnára.

    Egy kis tésztadarabot dobhatsz az olajba – ha azonnal pezseg, akkor megfelelő a hőmérséklet!

    6

    Papírtörlőre szedd ki a kész tiganopsomokat, hogy a felesleges olaj lecsepegjen. Melegen tálald, feta morzsával és extra citromhéjjal megszórva.

    Frissen a legfinomabb – ropogós a külseje, és krémes a belseje!