Tojásos rizs tálalva friss újhagymával

Tojásos rizs

A tojásos rizs az egyik legismertebb és leggyorsabban elkészíthető ázsiai egytálétel. Kínában és Délkelet-Ázsiában előszeretettel fogyasztják, mivel olcsó, laktató és rendkívül ízletes. A titok a megfelelően előkészített rizsben rejlik: ha előző nap készíted el és hűtőben tárolod, sokkal jobban pirul, és nem lesz ragacsos. Ha egy gyors, mégis autentikus ázsiai ételt szeretnél otthon elkészíteni, ez a recept tökéletes választás!

Előkészület 10 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 25 perc
520 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
300 g Jázmin rizs
3 db Tojás
1 db Hagyma
2 gerezd Fokhagyma
100 g Zöldborsó
3 ek. Szójaszósz
1 ek. Szezámolaj
2 ek. Olaj
2 szál Újhagyma
1 tk.
0.5 tk. Bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    SzójaSzója

    Elkészítési Lépések

    1

    A jázmin rizst főzd meg előző nap, majd hagyd teljesen kihűlni, hogy könnyebben pirítható legyen.

    A frissen főtt rizs hajlamos összeragadni, ezért nehezebb pirítani. A hideg, előző nap főtt rizs tökéletes ehhez az ételhez.

    2

    A hagymát és fokhagymát aprítsd fel, az újhagymát szeleteld vékonyra.

    A hagymát apróra vágd, hogy egyenletesen süljön és ne maradjon nyers.

    3

    Egy nagy serpenyőben vagy wokban hevítsd fel az olajat, majd pirítsd meg a hagymát és fokhagymát 2-3 percig.

    A wok ideális a tojásos rizshez, mert egyenletesen eloszlatja a hőt. A hagymát és fokhagymát ne pirítsd túl, csak addig, amíg illatozni kezdenek.

    4

    Told a hagymát a serpenyő egyik oldalára, és üsd bele a tojásokat a másik oldalra. Kevergetve süsd, amíg megszilárdul, majd keverd össze a hagymával.

    Ez a módszer biztosítja, hogy a tojások ne égjenek le, és szépen megsüljenek. Használhatsz egy kevés olajat a tojások alá.

    5

    Add hozzá a zöldborsót és a főtt rizst, majd pirítsd közepes lángon 5 percig.

    A zöldborsót fagyasztottan is használhatod, de előtte olvaszd ki. A rizst óvatosan keverd, hogy ne törjön össze.

    6

    Öntsd hozzá a szójaszószt és a szezámolajat, majd keverd jól össze, hogy minden szem rizs ízes legyen.

    A szójaszósz és a szezámolaj adja az igazi ázsiai ízt. Használhatsz világos vagy sötét szójaszószt ízlés szerint. A szezámolajból elég egy kevés, mert nagyon intenzív az íze.

    7

    Szórd meg apróra vágott újhagymával, és azonnal tálald melegen.

    Az újhagyma frissességet és színt ad az ételnek. Tálalhatod mellé szójaszósszal, csilivel vagy más kedvenc ázsiai fűszerekkel.