A Töltött padlizsán egy olyan étel, amely a mediterrán konyha hatásait idézi, és tökéletes választás azoknak, akik valami könnyed és egészséges fogást keresnek. A padlizsán gazdag rostokban és tápanyagokban, és különösen jól passzol a gazdag töltelékekhez, mint például darált hús, zöldségek vagy akár sajtok. Az étel sokféleképpen variálható, de a töltött padlizsán igazi ínycsiklandó étel, amely a nyári hónapokban különösen népszerű.
A töltött padlizsán egyszerre könnyű és laktató, és bár nem tartozik a hagyományos magyar ételek közé, mégis könnyen beilleszthető a magyar konyhába is. Az étel elkészítése egyszerű, a padlizsánt fel kell szeletelni, megsütni, majd különféle töltelékekkel megtölteni. A töltött padlizsán minden falatja egy-egy mediterrán ízvilágot idéz, és garantáltan minden vendéget lenyűgöz.
Vágd félbe a padlizsánokat, kanalazd ki a belsejüket, és tedd félre. Sózd meg a padlizsánok belsejét, és hagyd állni 10-15 percig, hogy a felesleges nedvesség kijöjjön.
A sózás segít eltávolítani a padlizsán kesernyés ízét. A kikapart belsejét ne dobd ki, mert a töltelékhez fogjuk használni!
Hevítsd fel az olajat egy serpenyőben, és pirítsd meg benne az apróra vágott hagymát és fokhagymát.
A hagymát üvegesre pirítsd, ne barnítsd meg, mert akkor keserű lesz.
Add hozzá a darált húst, és süsd, amíg barnára pirul. Ízesítsd sóval, borssal és pirospaprikával.
A húst alaposan pirítsd meg, hogy ne maradjon nyers. Használhatsz vegyes darált húst is (pl. sertés és marha).
Add hozzá az apróra vágott padlizsán belsejét, a kockára vágott paprikát és paradicsomot. Párold 10 percig, majd keverd hozzá a főtt rizst.
A rizst előzőleg főzd meg, és hagyd kihűlni. A zöldségeket párold puhára, de ne főzd szét őket.
Töltsd meg a padlizsánokat a húsos-zöldséges keverékkel, és helyezd őket egy kivajazott tepsibe.
A padlizsánokat alaposan töltsd meg, de ne púpozd túl, mert sütés közben a töltelék megduzzadhat.
Szórd meg a töltött padlizsánokat reszelt sajttal, és süsd előmelegített sütőben 180°C-on kb. 25-30 percig, amíg a sajt aranybarnára sül.
A sütési idő függ a padlizsán méretétől és a sütő típusától. Ha a sajt túl hamar barnul, takard le alufóliával.
Tálald a töltött padlizsánt friss petrezselyemmel megszórva, salátával vagy önálló ételként.
A töltött padlizsán önmagában is laktató étel, de kínálhatsz mellé egy könnyű salátát vagy joghurtos öntetet.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.