A lisztet keverd össze a sóval, cukorral és az élesztővel, majd add hozzá a langyos vizet és az olívaolajat. Gyúrd lágy, rugalmas tésztává.
A víz ne legyen se túl hideg, se túl meleg, mert a túl meleg víz károsíthatja az élesztőt. A tésztát addig gyúrd, amíg sima és rugalmas nem lesz, ez kb. 8-10 percet vehet igénybe.
A tésztát letakarva keleszd meleg helyen kb. 1 órán át, amíg a duplájára nem nő.
A tésztát kelesztheted egy enyhén meleg sütőben (kb. 30°C) vagy egy radiátor közelében. A lényeg, hogy ne legyen huzat.
A tonhal konzervet szűrd le, és egy tálban morzsold szét villával. A fokhagymát aprítsd fel finomra.
A tonhal levét alaposan nyomkodd ki, hogy a töltelék ne legyen túl nedves. A fokhagymát reszelheted is, ha nem szereted a nagyobb darabokat.
A fekete olívabogyót vágd karikákra, és keverd össze a tonhallal, paradicsomszósszal, fokhagymával és oregánóval.
Ha nincs fekete olívabogyód, használhatsz zöldet is. A paradicsomszósz helyett használhatsz passzírozott paradicsomot is.
Reszeld le a mozzarellát, és készítsd elő a tölteléket.
Használj alacsony nedvességtartalmú mozzarellát, hogy a calzone ne legyen túl vizes.
A megkelt tésztát borítsd lisztezett felületre, majd oszd négy egyenlő részre. Nyújtsd ki mindegyiket kb. 3 mm vastag kör alakúra.
A tésztát könnyebb nyújtani, ha előtte pár percig pihenteted. A lisztezett felület megakadályozza, hogy a tészta leragadjon.
A tészta egyik felére kanalazz a tonhalas keverékből, majd szórd meg a reszelt mozzarellával. Ügyelj arra, hogy a széleken hagyj kb. 1 cm helyet a hajtogatáshoz.
Ne tegyél túl sok tölteléket a tésztára, mert akkor nehezebb lesz összehajtani és a töltelék kifolyhat.
Hajtsd félbe a tésztát úgy, hogy egy félhold alakú calzone-t kapj. A széleket nyomkodd le erősen, majd egy villával is nyomd össze, hogy ne nyíljon szét sütés közben.
A széleket benedvesítheted egy kevés vízzel, hogy jobban összetapadjanak. A villa segít lezárni a széleket és szép mintát is ad.
Egy felvert tojással kend meg a calzone tetejét, hogy aranybarna színt kapjon sütés után.
A tojás helyett használhatsz egy kevés tejet vagy olvasztott vajat is a calzone tetejére a szép szín eléréséhez.
Előmelegített sütőben, 200°C-on süsd kb. 20 percig, amíg a calzone szép aranybarnára sül.
A sütési idő függ a sütő típusától, ezért figyelj a calzone színére. Ha túl gyorsan barnul, takard le alufóliával.
Hagyd kicsit hűlni, majd tálald frissen, esetleg extra paradicsomszósszal vagy egy kevés friss bazsalikommal díszítve.
A frissen sült calzone a legfinomabb, de másnap is fogyasztható. A bazsalikom friss ízt ad a calzone-nak.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.