Trinxat amb all i julivert, burgonyás étel salátával és fokhagymával

Trinxat amb all i julivert

A Trinxat egy klasszikus katalán étel, amely az egyszerű, de ínycsiklandó burgonyás alapot ötvözi a fokhagymás salátával és a friss petrezselyemmel. Az étel eredetileg az északkelet-spanyolországi hegyvidékről származik, ahol a hűvös éghajlat miatt a burgonya a legelterjedtebb alapanyag. A trinxat elkészítése során az étel gazdag fűszerekkel és zöldségekkel kerül tálalásra, amelyet gyakran kísérnek sült húsokkal vagy fűszeres kolbásszal.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 40 perc
350 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Burgonya
200 g Fejessaláta
4 gerezd Fokhagyma
2 ek. Olívaolaj
1 csokor Friss petrezselyem
1 tk.
0.5 tk. Bors
150 g Sült hús (pl. kolbász)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A burgonyát hámozd meg, és vágd fel kisebb darabokra. Tedd egy lábasba, önts rá vizet, és főzd meg kb. 15-20 perc alatt, amíg puha lesz.

    A burgonya gyorsabban megfő, ha a darabok egyenletesek, így próbálj egyforma méretű darabokat vágni.

    2

    Amíg a burgonya fő, a fejessalátát vágd kisebb darabokra, és egy serpenyőben, olívaolajon pirítsd meg.

    A saláta ne piruljon túl, csak egy kicsit fonnyadjon, hogy megőrizze frissességét és ízét.

    3

    A fokhagymát finomra vágd, és add hozzá a piruló salátához. Pár percig pirítsd, hogy a fokhagyma íze kioldódjon.

    A fokhagymát ne hagyd sokáig a serpenyőben, mert könnyen megéghet és keserűvé válik.

    4

    Amikor a burgonya megfőtt, szűrd le, majd tedd egy nagyobb tálba. Egy villával törd össze, de ne teljesen simára – maradjon egy kis textúra.

    A trinxatnak ne legyen teljesen krémes állaga, a darabosabb textúra segíti a karakterét.

    5

    A pirított salátát és fokhagymát keverd hozzá a burgonyához. Ízesítsd sóval, borssal, és add hozzá a friss petrezselymet, hogy friss ízt adjon a keveréknek.

    A petrezselyem frissessége kiemeli az étel ízeit, így mindenképp érdemes frisset használni.

    6

    Ha szeretnéd, a sült húsokat (például kolbászt) szeleteld fel, és tálald a trinxat mellett vagy rászedve.

    A kolbász vagy más húsfélék jól kiegészítik a trinxat ízét, de ha vegetáriánus változatot szeretnél, hagyhatod el a húst.

    7

    Tálald a trinxatot forrón, díszítve friss petrezselyemmel.

    A friss petrezselyem és a sült húsok gazdag ízei tökéletes kombinációt alkotnak a trinxat friss, egyszerű alapízeivel.