Trinxat amb ou ferrat, katalán étel tükörtojással

Trinxat amb ou ferrat

A Trinxat amb ou ferrat egy hagyományos katalán étel, amely a hűvösebb hónapok egyik kedvenc ételévé vált. Az étel alapja a krumpli, amit salátával és húsokkal gazdagítanak. A tükörtojás a tetejére kerül, ami a fogást még ínycsiklandóbbá teszi. Az étel a katalán konyha egyszerűségének és gazdag ízvilágának tökéletes példája. A Trinxatot az emberek általában télen fogyasztják, hiszen melegítő hatása és tápláló összetevői különösen jól illenek a hidegebb napokhoz.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 45 perc
500 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Krumpli
200 g Fejessaláta
150 g Sertéshús (pl. sonka vagy kolbász)
2 gerezd Fokhagyma
2 ek. Olívaolaj
1 tk.
0.5 tk. Frissen őrölt bors
2 db Tojás

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A krumplit hámozd meg és vágd kockákra. Forralj egy edényben sós vizet, és tedd bele a krumplit, majd főzd 15-20 percig, amíg megpuhul.

    A krumpli főzése előtt érdemes hideg vízben kezdeni, így egyenletesebben főnek meg.

    2

    Amíg a krumpli fő, vágd apróra a fejessalátát és a sertéshúst. Egy serpenyőben, olívaolajon pirítsd meg a fokhagymát, majd add hozzá a sertéshúst és a salátát.

    A saláta hamar összeesik, így nem szükséges túl sokáig pirítani, csak annyira, hogy átmelegedjen.

    3

    A főtt krumplit pürésítsd egy villával vagy krumplinyomóval. Ha túl sűrű, adj hozzá egy kis forró vizet vagy olívaolajat.

    A pürésítéshez egy kevés tej is használható, ha krémesebb állagot szeretnél.

    4

    A pürésített krumplit add hozzá a salátás és húsos keverékhez, majd jól keverd össze. Sózd és borsozd ízlés szerint.

    Ha szeretnéd, friss fűszerekkel, például rozmaringgal vagy kakukkfűvel is ízesítheted.

    5

    Egy másik serpenyőben készíts egy tükörtojást. Addig süsd, amíg a tojás fehérje teljesen meg nem szilárdul, de a sárgája még folyós marad.

    A tükörtojás elkészítésekor figyelj arra, hogy a tojás ne égjen meg, de a fehérje teljesen megszilárduljon.

    6

    Tálald a trinxatot, és a tetejére tedd a tükörtojást. Tálaláskor szórhatsz rá egy kis friss koriandert vagy petrezselymet, hogy még szebbé tedd.

    A trinxatot friss kenyérrel is kínálhatod, hogy még ínycsiklandóbb legyen.