Tunnbröd házi készítésű változata tálalva

Tunnbröd házi készítésű változatban

A tunnbröd egy hagyományos svéd kenyér, amelynek története a középkorra nyúlik vissza. A recept jellemzően egyszerű, alapvető hozzávalókat tartalmaz, és a kenyérlapokat gyakran frissen sütik. A házi készítésű tunnbröd tökéletesen illik bármilyen étkezéshez, legyen szó egy gyors reggeliről, vagy vacsoráról. A puha textúra és az ízletes friss kenyér minden falatban örömöt okoz.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 25 perc
120 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Liszt (fehér búza)
10 g Élesztő
1 tk.
1 ek. Cukor
250 ml Víz
2 ek. Olívaolaj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A vizet langyosra melegítjük, és belemorzsoljuk az élesztőt, valamint a cukrot. Hagyjuk felfutni 10-15 percig.

    A víznek nem lehet túl melegnek lennie, mert akkor elpusztíthatja az élesztőt. Ha túl hideg, nem indul el az erjedés.

    2

    A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, majd beleöntjük a felfutott élesztőt. Az olívaolajjal együtt dagasszuk a tésztát, amíg sima és rugalmas nem lesz.

    Ha a tészta túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet, de ügyelj arra, hogy ne legyen túl száraz sem.

    3

    A tésztát letakarva pihentetjük meleg helyen 1 órán át, amíg megduplázódik a térfogata.

    A tészta gyorsabban megkel, ha a konyhában meleg van. Ha télen készíted, használj sütőt vagy mikrohullámú sütőt alacsony hőmérsékleten pihentetéshez.

    4

    Miután megkelt, a tésztát oszd 8 egyenlő részre, és mindegyiket lapos koronggá formázd.

    Ne aggódj, ha a tészták nem tökéletesen egyformák, a szabálytalan formák is finomak lesznek sütés után.

    5

    A serpenyőt melegítsd közepes lángra, és sütés közben egyenként süsd meg a tésztákat 1-2 percig, mindkét oldalon, amíg enyhén megpirulnak.

    A serpenyő legyen elég forró, de ne túl magas lángon, mert akkor a tészták megéghetnek anélkül, hogy átsülne.

    6

    Miután elkészültek, tedd a kenyeret konyhai törlőpapírra, hogy a felesleges olaj lecsöpögjön.

    Ha szeretnéd, a tésztákat extra ízesítőkkel is megkenheted, például fokhagymás vajjal vagy friss gyógynövényekkel.