Puha Tunnbröd friss, meleg, kívül enyhén pirult kenyér

Tunnbröd puha változatban

A tunnbröd, amely a skandináv konyha egyik alapétele, különösen Svédországban vált népszerűvé. Eredetileg a pásztorok és a gazdák készítették el a szántóföldön való étkezésekhez, mivel könnyen tárolható volt és könnyen elkészíthető. A puha változat egy finomabb, könnyebben fogyasztható változata a hagyományosabb, ropogósabb tunnbrödnek. A meleg, friss kenyér önálló étkezésként is megállja a helyét, de tökéletes választás szendvicsekhez, vagy akár egy kis vajjal reggelire.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 35 perc
1800 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
500 g Liszt
300 ml Víz
15 g Élesztő
1 ek. Cukor
1 tk.
2 ek. Olívaolaj
100 g Tejföl

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A vízben oldd fel az élesztőt és a cukrot, majd hagyd állni 10 percig, amíg habosodni kezd.

    Ha az élesztő nem habosodik fel, próbáld friss élesztővel, vagy meleg víz helyett langyos vizet használj.

    2

    A lisztet egy tálba szitáljuk, majd adjuk hozzá a sót és az olívaolajat. Keverjük össze, majd öntsük hozzá a felfuttatott élesztőt és a tejfölt.

    A tészta lágy és ragacsos lesz, ne aggódj, így lesz igazán puha a tésztája.

    3

    Gyúrd össze a tésztát, majd takard le egy konyharuhával és hagyd kelni meleg helyen 1-1.5 órán keresztül, amíg a duplájára nem nő.

    Ha gyorsítani szeretnél a kelesztési folyamaton, helyezd a tálat meleg víz mellett, így hamarabb megkel a tészta.

    4

    A megkelt tésztát oszd 10-12 egyenlő részre. Minden egyes darabot formázz gombóccá, majd pihentesd 10 percig.

    Ne hagyd túl sokáig pihenni, különben túl puha és nehezen formálható lesz.

    5

    Minden tésztadarabot nyújts ki kör alakúra, kb. 3-4 mm vastagságúra. Melegítsd elő a serpenyőt közepes lángon.

    Ha nem ragad a tészta, kevés lisztet szórhatsz a nyújtódeszkára.

    6

    Süsd a tésztát a serpenyőben 2-3 percig mindkét oldalán, amíg szép barna foltok jelennek meg a tetején.

    Ne süsd túl, hogy a kenyér puha maradjon, és ne keményedjen meg.

    7

    A kész tunnbrödöt egy konyharuhába tekerd, hogy megőrizze a puhaságát, majd tálald melegen.

    Tálalás előtt egy kis vajjal is megkenheted, hogy még finomabb legyen!