Vanocka cseh fonott kalács frissen sütve

Vanocka - Cseh fonott kalács

A vanocka egy hagyományos cseh fonott kalács, amelyet leggyakrabban karácsony idején készítenek. A puha, édes tésztát mazsolával és citromhéjjal ízesítik, majd mandulával megszórva sütik aranybarnára. A fonott formát szimbolikus jelentőséggel ruházzák fel, mivel a családi összetartást jelképezi. A vanocka hosszú évszázadok óta a cseh konyha ünnepi süteménye, és gyakran tejjel vagy vajjal fogyasztják. A hagyomány szerint a sikeres vanocka sütése szerencsét hoz az új évre.

Előkészület 25 perc
Elkészítés 35 perc
Teljes 1 óra
2800 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Búzaliszt
7 g Száraz élesztő
80 g Cukor
5 g
250 ml Tej
80 g Vaj
2 db Tojás
100 g Mazsola
50 g Mandulaforgács
5 g Citromhéj
5 ml Vaníliakivonat

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Melegítsd fel a tejet langyosra, majd keverd bele az élesztőt és egy evőkanál cukrot. Hagyd állni 10 percig, amíg az élesztő felfut.

    Ügyelj arra, hogy a tej ne legyen túl forró, mert az elpusztítja az élesztőt. A langyos tej (kb. 37°C) ideális az élesztő aktiválásához.

    2

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a sót, a maradék cukrot és a reszelt citromhéjat.

    A lisztet érdemes átszitálni, hogy a kalács könnyebb és levegősebb legyen.

    3

    Add hozzá az élesztős keveréket, az olvasztott vajat, a tojásokat és a vaníliakivonatot, majd gyúrd össze egy rugalmas tésztává.

    A vaj ne legyen túl forró, mert az megfőzheti a tojásokat. A tészta akkor jó, ha sima, rugalmas és elválik az edény falától.

    4

    Dolgozd bele a mazsolát, majd takard le a tésztát egy konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen kb. 1,5 órán át, amíg duplájára nő.

    A mazsolát előtte áztasd be rumba vagy meleg vízbe, hogy puhább legyen és ne szívja el a tészta nedvességét. A kelesztéshez a sütő is jó hely, alacsony hőfokon.

    5

    Borítsd ki a tésztát lisztezett felületre, és oszd három egyenlő részre.

    A lisztezett felület megakadályozza, hogy a tészta leragadjon.

    6

    Sodord ki hosszú rudakká, majd fond össze őket egy kalács formájába.

    A rudak legyenek egyenletes vastagságúak, hogy a kalács szépen süljön meg.

    7

    Helyezd egy sütőpapírral bélelt tepsire, majd takard le és hagyd kelni további 30 percig.

    A második kelesztés segít, hogy a kalács még könnyebb és levegősebb legyen.

    8

    Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, és kend meg a kalács tetejét felvert tojással.

    A tojás adja a szép, fényes színt a kalácsnak.

    9

    Szórd meg mandulaforgáccsal, majd süsd 30-35 percig, amíg aranybarnára sül.

    Ha a kalács teteje túl gyorsan barnul, takard le alufóliával.

    10

    Hagyd teljesen kihűlni rácson, majd szeletelve, vajjal vagy lekvárral tálald.

    A rácson hagyva a kalács alja is szellőzik, így nem fog bepállani.