Melegítsd fel a tejet langyosra, majd keverd bele az élesztőt és egy evőkanál cukrot. Hagyd állni 10 percig, amíg az élesztő felfut.
Ügyelj arra, hogy a tej ne legyen túl forró, mert az elpusztítja az élesztőt. A langyos tej (kb. 37°C) ideális az élesztő aktiválásához.
Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a sót, a maradék cukrot és a reszelt citromhéjat.
A lisztet érdemes átszitálni, hogy a kalács könnyebb és levegősebb legyen.
Add hozzá az élesztős keveréket, az olvasztott vajat, a tojásokat és a vaníliakivonatot, majd gyúrd össze egy rugalmas tésztává.
A vaj ne legyen túl forró, mert az megfőzheti a tojásokat. A tészta akkor jó, ha sima, rugalmas és elválik az edény falától.
Dolgozd bele a mazsolát, majd takard le a tésztát egy konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen kb. 1,5 órán át, amíg duplájára nő.
A mazsolát előtte áztasd be rumba vagy meleg vízbe, hogy puhább legyen és ne szívja el a tészta nedvességét. A kelesztéshez a sütő is jó hely, alacsony hőfokon.
Borítsd ki a tésztát lisztezett felületre, és oszd három egyenlő részre.
A lisztezett felület megakadályozza, hogy a tészta leragadjon.
Sodord ki hosszú rudakká, majd fond össze őket egy kalács formájába.
A rudak legyenek egyenletes vastagságúak, hogy a kalács szépen süljön meg.
Helyezd egy sütőpapírral bélelt tepsire, majd takard le és hagyd kelni további 30 percig.
A második kelesztés segít, hogy a kalács még könnyebb és levegősebb legyen.
Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, és kend meg a kalács tetejét felvert tojással.
A tojás adja a szép, fényes színt a kalácsnak.
Szórd meg mandulaforgáccsal, majd süsd 30-35 percig, amíg aranybarnára sül.
Ha a kalács teteje túl gyorsan barnul, takard le alufóliával.
Hagyd teljesen kihűlni rácson, majd szeletelve, vajjal vagy lekvárral tálald.
A rácson hagyva a kalács alja is szellőzik, így nem fog bepállani.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.