A fekete babot szűrd le és öblítsd át hideg vízzel, majd villával vagy botmixerrel pépesítsd egy nagy tálban.
Hagyj néhány szemet egészben a textúra kedvéért.
A vöröshagymát és a fokhagymát aprítsd finomra, majd a paprikával együtt pirítsd meg egy evőkanál olívaolajon egy serpenyőben, amíg megpuhulnak.
Ne pirítsd túl a zöldségeket, csak addig, amíg üvegesek nem lesznek.
A pirított hagymás keveréket add a pépesített babhoz. Szórd bele a zabpelyhet, zsemlemorzsát, füstölt paprikát, sót és borsot, majd keverd bele a BBQ szószt.
A BBQ szószt ízlés szerint adagold. Ha nincs otthon, használhatsz ketchupot egy kis füstölt paprikával.
Alaposan keverd össze az alapanyagokat, majd formázz belőlük 4 egyforma méretű pogácsát. Ha túl lágy a massza, adhatsz hozzá még egy kis zsemlemorzsát.
A masszának össze kell állnia, de ne legyen túl száraz.
Helyezd a pogácsákat egy tálcára, és hagyd állni a hűtőben 30 percig, hogy szilárdabbá váljanak.
A hűtés segít, hogy a pogácsák ne essenek szét sütés közben.
Egy serpenyőben hevíts fel egy evőkanál olívaolajat, majd süsd a babpogácsákat közepes lángon oldalanként kb. 4-5 percig.
Óvatosan forgasd a pogácsákat, nehogy szétessenek.
Az utolsó percben helyezz egy szelet vegán sajtot mindegyik pogácsára, és fedd le a serpenyőt, hogy a sajt kissé megolvadjon.
Ha nincs vegán sajt, használhatsz vegán krémsajtot is.
A hamburgerzsemléket vágd félbe, és pirítsd meg őket száraz serpenyőben vagy sütőben, hogy kissé ropogósak legyenek.
A pirítás megakadályozza, hogy a zsemle átázzon a szósztól.
Kend meg a zsemle alsó részét vegán majonézzel, majd helyezz rá egy salátalevelet és a sajtolvasztott babpogácsát.
A babpogácsát készítheted előre is, és hűtőben tárolhatod a sütésig.
Tedd rá a paradicsomszeletet, majd kanalazz rá egy kevés ketchupot és mustárt.
Ha szereted a csípőset, adj hozzá egy kis chili szószt is.
Helyezd rá a zsemle tetejét, és tálald friss salátával vagy sült burgonyával.
A burger mellé kínálhatsz coleslaw salátát is.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.