Yak butter tea stew served in a rustic bowl with fresh herbs.

Yak Butter Tea Stew

A yak butter tea stew egy hagyományos tibeti étel, amely a hegyvidéki kultúrák gazdag gasztronómiai örökségét tükrözi. A jak húsának erős és zamatos ízét a vajtea egyedi aromái lágyítják, így a fogás egyszerre otthonos és egzotikus. Ez az étel tökéletes választás hideg téli napokon, amikor egy meleg és tápláló fogásra van szükség. A tibeti konyha egyik ikonikus eleme, amely nemcsak ízletes, de kulturálisan is lenyűgöző élményt nyújt az asztalnál.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 1 óra 30 perc
Teljes 1 óra 45 perc
460 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Yak meat
300 ml Butter tea
3 db Potatoes
2 db Carrots
1 db Onion
3 gerezd Garlic
1 tk. Ginger
2 ek. Soy sauce
1 tk. Salt
1 tk. Black pepper
2 ek. Vegetable oil
10 g Fresh cilantro

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    TejTej
    SzójaSzója

    Elkészítési Lépések

    1

    Tisztítsd meg a jak húst, és vágd nagyobb kockákra. Sózd és borsozd meg.

    A jak hús elég kemény lehet, ezért a nagyobb kockákra vágás segít, hogy ne száradjon ki a főzés során.

    2

    Egy nagy edényben hevítsd fel a növényi olajat, és pirítsd meg a jak húst aranybarnára. Tedd félre.

    A húst alaposan pirítsd körbe, hogy minden oldala kérget kapjon. Ez segít megőrizni a szaftosságát.

    3

    Aprítsd fel az hagymát, fokhagymát és gyömbért. A visszamaradt olajban párold meg őket, amíg illatosak lesznek.

    A gyömbér intenzív ízt ad az ételnek, ezért óvatosan adagold. Ha nem szereted a túl erős ízeket, használj kevesebbet.

    4

    Add hozzá a felkockázott burgonyát és répát. Pirítsd 3-4 percig, hogy kissé megpuhuljanak.

    A burgonyát és répát pirítsd addig, amíg enyhén meg nem puhulnak, de ne főzd meg teljesen, mert a főzés során még tovább puhulnak.

    5

    Tedd vissza a húst az edénybe, öntsd rá a vajteát és a szójaszószt. Főzd közepes lángon 1-1,5 órán át, amíg a hús omlós és a zöldségek teljesen puhák lesznek.

    A vajtea adja az étel jellegzetes ízét. Ha nem tudsz vajteát beszerezni, helyettesítheted erős fekete teával és egy kis vajjal.

    6

    A főzés végeztével kóstold meg, és szükség esetén állíts az ízesítésen. Szórd meg friss korianderrel tálalás előtt.

    A koriander friss, citrusos ízt ad az ételnek. Ha nem szereted a koriandert, helyettesítheted petrezselyemmel.

    7

    Tálald forrón, friss kenyérrel vagy rizzsel.

    A jakvaj tea leves gazdag ízű, ezért a kenyér vagy rizs semleges ízű legyen, hogy ne nyomja el a leves ízét.