Egy nyári nap ízeit idézi a Zöldbabfőzelék, amely a magyar konyha egyik legkedveltebb hagyományos fogása. A zöldbabot először a 16. században hozták Európába, és Magyarországon különösen a nyári hónapokban vált népszerűvé. Egy legenda szerint az első zöldbabfőzeléket egy vidéki gazda felesége készítette, aki a kertjükben termett friss zöldbabot akarta egyszerűen, de tápláló módon elkészíteni. Az étel tejföllel és fokhagymával készült változata azóta a magyar háztartások egyik alapvető ételévé vált. A tökéletes zöldbabfőzelék elkészítéséhez érdemes friss zöldbabot használni, de fagyasztottal is elkészíthető. A habaráshoz tejfölt és egy kevés lisztet érdemes használni, hogy krémes, mégis könnyed textúrát kapjunk. Ízesítsd fokhagymával és egy csipet fűszerpaprikával, hogy a főzelék igazán karakteres legyen. A főzés során figyelj arra, hogy a zöldbab roppanós maradjon, ne főzd túl! Ez az étel kiváló választás egy könnyű ebédre vagy vacsorára, de fasírt vagy sült virsli mellé tálalva igazán kiadós fogás lehet. Ha modern csavart szeretnél adni az ételnek, próbáld ki kókusztejjel és citromlével, amely egy könnyedebb, mégis különleges változatot eredményez. A zöldbabfőzelék egyszerre hagyományos és sokoldalú étel, amely sosem megy ki a divatból.
A zöldbabot megtisztítjuk, és 2-3 cm-es darabokra vágjuk.
A zöldbab végeit vágd le, és ha szálkás, távolítsd el a szálakat is.
A felaprított vöröshagymát olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a pirospaprikát.
Vigyázz, a pirospaprika könnyen megég, ezért vedd le a tűzről a serpenyőt, mielőtt belekevered.
Felöntjük a vízzel, és hozzáadjuk a zöldbabot. Sóval, borssal ízesítjük, és közepes lángon főzzük, amíg a zöldbab megpuhul.
A főzési idő függ a zöldbab frissességétől. Időnként kóstold meg, hogy ellenőrizd a puhaságát.
A tejben simára keverjük a lisztet, majd a főzelékhez adjuk, és folyamatosan kevergetve besűrítjük.
Fontos, hogy a lisztet teljesen csomómentesre keverd a tejjel, különben csomós lesz a főzelék. Ha biztosra akarsz menni, használj habverőt.
Hozzáadjuk a tejfölt és a finomra vágott kaprot, és további 5 percig főzzük.
A tejfölt először kevés forró főzelékkel keverd el, hogy ne csapódjon ki a főzelékben.
Tálalás előtt ízlés szerint még sózhatjuk és borsozhatjuk. Forrón tálaljuk.
Egy kevés ecettel vagy citromlével még pikánsabbá teheted a főzeléket.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.