Frissen sült Zöldfűszeres Calzone

Zöldfűszeres calzone

A zöldfűszerek az olasz konyha egyik legfontosabb alapanyagai, amelyek frissességet és intenzív ízeket adnak az ételeknek. Ez a calzone a bazsalikom, petrezselyem és oregánó tökéletes harmóniájával készül, amely krémes ricottával és mozzarellával kombinálva különleges ízélményt nyújt. Kiváló választás egy könnyű, mégis laktató vacsorára vagy ebédre.

Előkészület 25 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 50 perc
690 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Búzaliszt
7 g Száraz élesztő
300 ml Meleg víz
10 g
30 ml Olívaolaj
200 g Mozzarella sajt
200 g Ricotta
10 g Friss bazsalikom
10 g Friss petrezselyem
5 g Friss oregánó
2 gerezd Fokhagyma
1 db Tojás

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A lisztet egy nagy keverőtálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, majd elkeverjük. Ez segít a tészta egyenletes állagának elérésében.

    A szitálás segít levegősebbé tenni a lisztet, ami könnyebb tésztát eredményez.

    2

    Az élesztőt elkeverjük a langyos vízben, majd hozzáadjuk a liszthez. Beleöntjük az olívaolajat is, majd elkezdjük összedolgozni a tésztát.

    A víz ne legyen túl meleg, mert az elpusztíthatja az élesztőt. A langyos víz ideális az élesztő aktiválásához.

    3

    A tésztát addig gyúrjuk, amíg sima és rugalmas nem lesz. Ha ragad, kevés lisztet adhatunk hozzá, de ne túl sokat, mert kiszáríthatja a tésztát.

    A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától és rugalmas tapintású. A túl sok liszt kemény tésztát eredményezhet.

    4

    Egy enyhén olajozott tálban lefedve kelesztjük kb. 1 órán át, amíg a duplájára nő.

    Az olajozott tál megakadályozza, hogy a tészta leragadjon. A tálat letakarhatjuk konyharuhával vagy folpackkal.

    5

    Közben a friss bazsalikomot, petrezselymet és oregánót finomra aprítjuk, majd összekeverjük a ricottával és a reszelt mozzarellával.

    Használhatunk más zöldfűszereket is ízlés szerint, például kakukkfüvet vagy rozmaringot. A ricottát lecsepegtethetjük, hogy ne legyen túl vizes a töltelék.

    6

    A fokhagymát apróra vágjuk és hozzáadjuk a zöldfűszeres keverékhez, majd alaposan elkeverjük.

    A fokhagymát reszelhetjük is, ha nem szeretnénk, hogy nagyobb darabok legyenek a töltelékben.

    7

    A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, majd 4 egyenlő részre osztjuk, és mindegyiket kör alakúra nyújtjuk.

    Az átgyúrás segít eltávolítani a levegőt a tésztából. A lisztezett felület megakadályozza, hogy a tészta leragadjon.

    8

    A tölteléket egyenletesen elosztjuk a tészták felén, ügyelve arra, hogy a szélek szabadon maradjanak.

    Ne tegyünk túl sok tölteléket, mert a calzone nehezen zárható lesz. Hagyjunk kb. 1-2 cm-t szabadon a széleken.

    9

    A tésztát félbehajtjuk, a széleit lenyomkodjuk, majd egy villa segítségével jól összenyomjuk, hogy sütés közben ne nyíljon szét.

    A villa segít szorosan lezárni a széleket, így a töltelék nem fog kifolyni sütés közben.

    10

    A calzonékat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, majd felvert tojással lekenjük, hogy szép aranybarna színt kapjanak.

    A tojás helyett használhatunk egy kevés tejet vagy olívaolajat is a szép szín eléréséhez.

    11

    Előmelegített sütőben 200°C-on kb. 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.

    A sütési idő sütőfüggő, figyeljük a calzonékat, hogy ne égjenek meg. Ha túl gyorsan barnulnak, takarjuk le alufóliával.

    12

    A kész calzonékat pár percig pihentetjük, majd melegen tálaljuk.

    A pihentetés segít, hogy a töltelék kissé megszilárduljon, és ne folyjon ki szeleteléskor.