A lisztet egy nagy keverőtálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, majd elkeverjük. Ez segít a tészta egyenletes állagának elérésében.
A szitálás segít levegősebbé tenni a lisztet, ami könnyebb tésztát eredményez.
Az élesztőt elkeverjük a langyos vízben, majd hozzáadjuk a liszthez. Beleöntjük az olívaolajat is, majd elkezdjük összedolgozni a tésztát.
A víz ne legyen túl meleg, mert az elpusztíthatja az élesztőt. A langyos víz ideális az élesztő aktiválásához.
A tésztát addig gyúrjuk, amíg sima és rugalmas nem lesz. Ha ragad, kevés lisztet adhatunk hozzá, de ne túl sokat, mert kiszáríthatja a tésztát.
A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától és rugalmas tapintású. A túl sok liszt kemény tésztát eredményezhet.
Egy enyhén olajozott tálban lefedve kelesztjük kb. 1 órán át, amíg a duplájára nő.
Az olajozott tál megakadályozza, hogy a tészta leragadjon. A tálat letakarhatjuk konyharuhával vagy folpackkal.
Közben a friss bazsalikomot, petrezselymet és oregánót finomra aprítjuk, majd összekeverjük a ricottával és a reszelt mozzarellával.
Használhatunk más zöldfűszereket is ízlés szerint, például kakukkfüvet vagy rozmaringot. A ricottát lecsepegtethetjük, hogy ne legyen túl vizes a töltelék.
A fokhagymát apróra vágjuk és hozzáadjuk a zöldfűszeres keverékhez, majd alaposan elkeverjük.
A fokhagymát reszelhetjük is, ha nem szeretnénk, hogy nagyobb darabok legyenek a töltelékben.
A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, majd 4 egyenlő részre osztjuk, és mindegyiket kör alakúra nyújtjuk.
Az átgyúrás segít eltávolítani a levegőt a tésztából. A lisztezett felület megakadályozza, hogy a tészta leragadjon.
A tölteléket egyenletesen elosztjuk a tészták felén, ügyelve arra, hogy a szélek szabadon maradjanak.
Ne tegyünk túl sok tölteléket, mert a calzone nehezen zárható lesz. Hagyjunk kb. 1-2 cm-t szabadon a széleken.
A tésztát félbehajtjuk, a széleit lenyomkodjuk, majd egy villa segítségével jól összenyomjuk, hogy sütés közben ne nyíljon szét.
A villa segít szorosan lezárni a széleket, így a töltelék nem fog kifolyni sütés közben.
A calzonékat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, majd felvert tojással lekenjük, hogy szép aranybarna színt kapjanak.
A tojás helyett használhatunk egy kevés tejet vagy olívaolajat is a szép szín eléréséhez.
Előmelegített sütőben 200°C-on kb. 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.
A sütési idő sütőfüggő, figyeljük a calzonékat, hogy ne égjenek meg. Ha túl gyorsan barnulnak, takarjuk le alufóliával.
A kész calzonékat pár percig pihentetjük, majd melegen tálaljuk.
A pihentetés segít, hogy a töltelék kissé megszilárduljon, és ne folyjon ki szeleteléskor.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.