Aranymazsola tálban, friss zöld szőlővel, mandulával és mézzel

Aranymazsola: Édes, világos és energiadús szárított gyümölcs – felhasználás, hatás, tápérték

Aranymazsola tálban, friss zöld szőlővel, mandulával és mézzel

Az aranymazsola a szőlő szárított változatának egy különleges formája, amelyet világos, aranyszínű szőlőből készítenek. Szemben a hagyományos sötét mazsolával, ezt gyakran kén-dioxiddal kezelik a világos szín megőrzése érdekében, majd alacsony hőmérsékleten szárítják. Ennek eredménye egy puha, édes és látványos szárított gyümölcs.

Az aranymazsola kiváló természetes energiaforrás, amely magas cukor-, rost- és antioxidáns-tartalommal rendelkezik. Évszázadok óta használják édességek, péksütemények, saláták és húsételek gazdagítására.

Felhasználási lehetőségek

  • Sütemények: kalács, rétes, gyümölcskenyér, kekszek, muffinok.
  • Reggeli ételek: zabkása, müzli, granola, joghurtba keverve.
  • Sós ételekhez: kuszkusz, rizs, piláf, húsos töltelékek, saláták édes kontrasztjaként.
  • Snackként: önmagában vagy magvakkal keverve energianövelőként.

Tárolás és használat

Az aranymazsola hosszú ideig eltartható légmentesen zárható edényben, száraz, hűvös helyen. Használat előtt rövid áztatás langyos vízben vagy gyümölcslében javasolt, különösen sütés előtt, hogy puhább és szaftosabb legyen.

Egészségügyi előnyök

Az aranymazsola gazdag természetes cukrokban (glükóz, fruktóz), rostokban, káliumban, vasban, kalciumban és antioxidánsokban. Segíti a fizikai és szellemi energiaszint fenntartását, támogatja az emésztést és a vérképzést, valamint a szív- és érrendszer egészségét.

Fontos: mivel az aranymazsola gyakran kén-dioxiddal kezelt, az érzékenyek számára érdemes ellenőrzött, natúr változatot keresni.

Összefoglalva: az aranymazsola nemcsak finom és édes, hanem tápláló, természetes alapanyag, amely számos ételhez illik – különösen akkor, ha színt és édességet szeretnél vinni a fogásaidba.

Tápérték 100 g aranymazsolában:
Kalória: 299 kcal
Fehérje: 3.3 g
Zsír: 0.3 g
Szénhidrát: 79 g
Cukor: 59 g
Rost: 4.0 g
Nátrium: 12 mg
Kálium: 744 mg
Kalcium: 48 mg
Vas: 1.8 mg
Magnézium: 30 mg
C-vitamin: 3 mg
B6-vitamin: 0.15 mg
K-vitamin: 3.2 µg