Tokaji aszĂșs fagylalt tĂĄlalva

Tokaji aszĂșs fagylalt

A Tokaji aszĂș a magyar borkultĂșra egyik legnagyobb bĂŒszkesĂ©ge, amely Ă©vszĂĄzadok Ăłta vilĂĄghĂ­rƱ. Ennek a desszertnek az alapja a Tokaji aszĂș bor, amely Ă©des Ă©s gazdag aromĂĄjĂĄval tökĂ©letes kiegĂ©szĂ­tƑje a krĂ©mes fagylaltoknak. A fagylaltban az aszĂș Ă­ze finoman Ă©rvĂ©nyesĂŒl, elegĂĄns Ă©s luxus Ă©rzĂ©st keltve. TökĂ©letes vĂĄlasztĂĄs ĂŒnnepi alkalmakra vagy exkluzĂ­v vacsorĂĄk utĂĄnra, ahol egyedi Ă©s kĂŒlönleges desszerttel szeretnĂ©d meglepni a vendĂ©geidet.

ElƑkĂ©szĂŒlet 20 perc
Elkészítés 7 perc
Teljes 27 perc
380 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 4
⭕ 250 ml Tej
⭕ 250 ml Tejszín
⭕ 100 ml Tokaji aszĂș bor
⭕ 4 db Tojássárgája
⭕ 80 g Cukor
⭕ 5 ml Vaníliakivonat

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy közepes låbosban keverd össze a tejet és a tejszínt, majd közepes långon kezd el melegíteni, de ne hagyd forrni.

    Fontos, hogy ne forrald fel a tejet és a tejszínt, mert akkor a fagylalt ållaga nem lesz tökéletes.

    2

    Egy kĂŒlön tĂĄlban verd fel a tojĂĄssĂĄrgĂĄjĂĄkat a cukorral, amĂ­g vilĂĄgos Ă©s habos ĂĄllagot nem kapsz.

    A tojåssårgåjåt addig verd a cukorral, amíg a színe vilågosabb nem lesz és a massza meg nem vastagszik. Ez biztosítja a fagylalt krémes ållagåt.

    3

    Önts egy keveset a meleg tej-tejszĂ­n keverĂ©kbƑl a tojĂĄssĂĄrgĂĄjĂĄs masszĂĄhoz, folyamatos keverĂ©s mellett, hogy kiegyenlĂ­tsd a hƑmĂ©rsĂ©kletet.

    Ez a temperĂĄlĂĄs nagyon fontos, hogy a tojĂĄssĂĄrgĂĄja ne rĂĄntĂłdjon össze a forrĂł tejszĂ­ntƑl. Lassan, folyamatosan keverve adagold a meleg folyadĂ©kot.

    4

    A tojĂĄsos keverĂ©ket lassan csorgasd vissza a lĂĄbosba, Ă©s alacsony lĂĄngon, folyamatos keverĂ©s mellett fƑzd addig, amĂ­g besƱrƱsödik (kb. 5-7 perc).

    A krĂ©m akkor jĂł, ha bevonja a kanĂĄl hĂĄtuljĂĄt, Ă©s az ujjaddal hĂșzott vonal nem folyik össze. VigyĂĄzz, ne forrald, mert akkor a tojĂĄs összeugrik.

    5

    Vedd le a tƱzrƑl, Ă©s keverd hozzĂĄ a vanĂ­liakivonatot Ă©s a Tokaji aszĂșt. HƱtsd le szobahƑmĂ©rsĂ©kletre.

    A Tokaji aszĂșt csak a vĂ©gĂ©n add hozzĂĄ, hogy az aromĂĄja ne vesszen el a fƑzĂ©s sorĂĄn. A kihƱtĂ©s felgyorsĂ­thatĂł, ha a lĂĄbost hideg vizes fĂŒrdƑbe ĂĄllĂ­tod.

    6

    Öntsd a fagylaltkeverĂ©ket egy zĂĄrhatĂł edĂ©nybe, majd tedd a hƱtƑszekrĂ©nybe legalĂĄbb 4 ĂłrĂĄra, hogy teljesen lehƱljön.

    A teljes lehƱlĂ©s elengedhetetlen a fagylaltgĂ©pben valĂł elkĂ©szĂ­tĂ©shez, illetve a kristĂĄlyosodĂĄs elkerĂŒlĂ©se Ă©rdekĂ©ben.

    7

    Öntsd a hideg keverĂ©ket egy fagylaltgĂ©pbe, Ă©s kĂ©szĂ­tsd el a fagylaltot a gyĂĄrtĂł utasĂ­tĂĄsai szerint. Ha nincs fagylaltgĂ©ped, fagyaszd 3-4 ĂłrĂĄn ĂĄt, Ă©s ĂłrĂĄnkĂ©nt keverd ĂĄt alaposan.

    A fagylaltgép egyenletesebb ållagot biztosít. Ha kézzel készíted, a gyakori åtkeveréssel töröd meg a jégkristålyokat, így lesz krémesebb a végeredmény.

    8

    TĂĄlald elegĂĄns poharakban vagy tölcsĂ©rben, Ă©s Ă©lvezd a kĂŒlönleges Tokaji aszĂșs fagylalt Ă­zĂ©t!

    A fagylaltot tĂĄlalĂĄs elƑtt nĂ©hĂĄny perccel vedd ki a fagyasztĂłbĂłl, hogy kicsit megpuhuljon, Ă­gy könnyebb lesz adagolni.