Tokaji aszús fagylalt tálalva

Tokaji aszús fagylalt

A Tokaji aszú a magyar borkultúra egyik legnagyobb büszkesége, amely évszázadok óta világhírű. Ennek a desszertnek az alapja a Tokaji aszú bor, amely édes és gazdag aromájával tökéletes kiegészítője a krémes fagylaltoknak. A fagylaltban az aszú íze finoman érvényesül, elegáns és luxus érzést keltve. Tökéletes választás ünnepi alkalmakra vagy exkluzív vacsorák utánra, ahol egyedi és különleges desszerttel szeretnéd meglepni a vendégeidet.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 7 perc
Teljes 27 perc
380 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
250 ml Tej
250 ml Tejszín
100 ml Tokaji aszú bor
4 db Tojássárgája
80 g Cukor
5 ml Vaníliakivonat

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy közepes lábosban keverd össze a tejet és a tejszínt, majd közepes lángon kezd el melegíteni, de ne hagyd forrni.

    Fontos, hogy ne forrald fel a tejet és a tejszínt, mert akkor a fagylalt állaga nem lesz tökéletes.

    2

    Egy külön tálban verd fel a tojássárgájákat a cukorral, amíg világos és habos állagot nem kapsz.

    A tojássárgáját addig verd a cukorral, amíg a színe világosabb nem lesz és a massza meg nem vastagszik. Ez biztosítja a fagylalt krémes állagát.

    3

    Önts egy keveset a meleg tej-tejszín keverékből a tojássárgájás masszához, folyamatos keverés mellett, hogy kiegyenlítsd a hőmérsékletet.

    Ez a temperálás nagyon fontos, hogy a tojássárgája ne rántódjon össze a forró tejszíntől. Lassan, folyamatosan keverve adagold a meleg folyadékot.

    4

    A tojásos keveréket lassan csorgasd vissza a lábosba, és alacsony lángon, folyamatos keverés mellett főzd addig, amíg besűrűsödik (kb. 5-7 perc).

    A krém akkor jó, ha bevonja a kanál hátulját, és az ujjaddal húzott vonal nem folyik össze. Vigyázz, ne forrald, mert akkor a tojás összeugrik.

    5

    Vedd le a tűzről, és keverd hozzá a vaníliakivonatot és a Tokaji aszút. Hűtsd le szobahőmérsékletre.

    A Tokaji aszút csak a végén add hozzá, hogy az aromája ne vesszen el a főzés során. A kihűtés felgyorsítható, ha a lábost hideg vizes fürdőbe állítod.

    6

    Öntsd a fagylaltkeveréket egy zárható edénybe, majd tedd a hűtőszekrénybe legalább 4 órára, hogy teljesen lehűljön.

    A teljes lehűlés elengedhetetlen a fagylaltgépben való elkészítéshez, illetve a kristályosodás elkerülése érdekében.

    7

    Öntsd a hideg keveréket egy fagylaltgépbe, és készítsd el a fagylaltot a gyártó utasításai szerint. Ha nincs fagylaltgéped, fagyaszd 3-4 órán át, és óránként keverd át alaposan.

    A fagylaltgép egyenletesebb állagot biztosít. Ha kézzel készíted, a gyakori átkeveréssel töröd meg a jégkristályokat, így lesz krémesebb a végeredmény.

    8

    Tálald elegáns poharakban vagy tölcsérben, és élvezd a különleges Tokaji aszús fagylalt ízét!

    A fagylaltot tálalás előtt néhány perccel vedd ki a fagyasztóból, hogy kicsit megpuhuljon, így könnyebb lesz adagolni.