Egy közepes lábosban keverd össze a tejet és a tejszínt, majd közepes lángon kezd el melegíteni, de ne hagyd forrni.
Fontos, hogy ne forrald fel a tejet és a tejszínt, mert akkor a fagylalt állaga nem lesz tökéletes.
Egy külön tálban verd fel a tojássárgájákat a cukorral, amíg világos és habos állagot nem kapsz.
A tojássárgáját addig verd a cukorral, amíg a színe világosabb nem lesz és a massza meg nem vastagszik. Ez biztosítja a fagylalt krémes állagát.
Önts egy keveset a meleg tej-tejszín keverékből a tojássárgájás masszához, folyamatos keverés mellett, hogy kiegyenlítsd a hőmérsékletet.
Ez a temperálás nagyon fontos, hogy a tojássárgája ne rántódjon össze a forró tejszíntől. Lassan, folyamatosan keverve adagold a meleg folyadékot.
A tojásos keveréket lassan csorgasd vissza a lábosba, és alacsony lángon, folyamatos keverés mellett főzd addig, amíg besűrűsödik (kb. 5-7 perc).
A krém akkor jó, ha bevonja a kanál hátulját, és az ujjaddal húzott vonal nem folyik össze. Vigyázz, ne forrald, mert akkor a tojás összeugrik.
Vedd le a tűzről, és keverd hozzá a vaníliakivonatot és a Tokaji aszút. Hűtsd le szobahőmérsékletre.
A Tokaji aszút csak a végén add hozzá, hogy az aromája ne vesszen el a főzés során. A kihűtés felgyorsítható, ha a lábost hideg vizes fürdőbe állítod.
Öntsd a fagylaltkeveréket egy zárható edénybe, majd tedd a hűtőszekrénybe legalább 4 órára, hogy teljesen lehűljön.
A teljes lehűlés elengedhetetlen a fagylaltgépben való elkészítéshez, illetve a kristályosodás elkerülése érdekében.
Öntsd a hideg keveréket egy fagylaltgépbe, és készítsd el a fagylaltot a gyártó utasításai szerint. Ha nincs fagylaltgéped, fagyaszd 3-4 órán át, és óránként keverd át alaposan.
A fagylaltgép egyenletesebb állagot biztosít. Ha kézzel készíted, a gyakori átkeveréssel töröd meg a jégkristályokat, így lesz krémesebb a végeredmény.
Tálald elegáns poharakban vagy tölcsérben, és élvezd a különleges Tokaji aszús fagylalt ízét!
A fagylaltot tálalás előtt néhány perccel vedd ki a fagyasztóból, hogy kicsit megpuhuljon, így könnyebb lesz adagolni.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.