Egy kis tálban áztasd be a mazsolát a Tokaji aszú borba, és hagyd állni legalább 15 percig, hogy jól magába szívja az ízeket.
Ha időd engedi, akár egy éjszakán át is áztathatod a mazsolát a Tokaji aszúban, így még intenzívebb lesz az íze. Ügyelj arra, hogy a mazsola teljesen ellepje a bor.
Egy nagy keverőtálban szitáld össze a lisztet, a sütőport, a sót és a cukrot, hogy csomómentes, könnyű tésztát kapj.
A szitálás segít abban, hogy a liszt levegősebb legyen, és ne képződjenek csomók a tésztában. Ha nincs sütőporod, használhatsz helyette szódabikarbónát is, de annak az adagolásával óvatosan bánj.
Egy másik tálban verd fel a tojásokat, add hozzá a tejet, a szódavizet és a vanília kivonatot, majd keverd simára.
A szódavíztől a palacsinta könnyebb és légiesebb lesz. Ha nincs szódavized, használhatsz helyette sima vizet is. A vanília kivonat helyett használhatsz vaníliás cukrot is.
Olvaszd meg a vajat, majd hagyd hűlni, és keverd bele a tojásos keverékbe.
A megolvasztott vaj helyett használhatsz olajat is. Fontos, hogy a vaj ne legyen túl forró, amikor a tojásos keverékbe öntöd, mert a tojás összekaphat.
Öntsd bele a beáztatott mazsolát a maradék Tokaji aszú borral együtt a tojásos keverékbe, és óvatosan dolgozd össze.
A mazsola és a Tokaji aszú hozzáadásával óvatosan bánj, mert befolyásolhatja a tészta állagát. Ha túl sok folyadék kerül bele, a palacsinta nehezebben fog sülni.
Lassan öntsd a nedves hozzávalókat a szárazhoz, miközben folyamatosan kevered egy habverővel, hogy csomómentes, sima tésztát kapj.
Fontos, hogy a nedves és a száraz hozzávalókat fokozatosan keverd össze, hogy elkerüld a csomók kialakulását. Ha mégis csomós lenne a tészta, szűrd át egy szitán.
Egy serpenyőt kenj ki vékonyan olajjal, majd közepes lángon melegítsd fel.
Használj tapadásmentes serpenyőt a palacsintasütéshez. Fontos, hogy a serpenyő megfelelően fel legyen melegítve, mielőtt beleöntöd a tésztát, különben a palacsinta leragadhat.
Önts egy kisebb merőkanálnyi tésztát a serpenyőbe, és körkörös mozdulatokkal terítsd el. Süsd 1-2 percig, amíg a szélei megszilárdulnak és a tetején buborékok jelennek meg.
Ha a tészta túl sűrű, adj hozzá egy kevés tejet vagy szódavizet. Ha túl híg, adj hozzá egy kevés lisztet. A palacsinta akkor van kész, ha a szélei aranybarnák és a tetején buborékok jelennek meg.
Egy spatulával óvatosan fordítsd meg a palacsintát, és süsd további 1 percig, amíg aranybarnára pirul.
A palacsintát óvatosan fordítsd meg, hogy ne szakadjon el. Ha a palacsinta könnyen leválik a serpenyőről, akkor van itt az ideje a fordításnak.
Ismételd meg a folyamatot, amíg az összes tészta elfogy. Ha szükséges, időnként kend ki újra a serpenyőt egy kis olajjal.
A serpenyő hőmérsékletét tartsd egyenletesen közepesen, hogy a palacsinták ne égjenek le. Ha úgy látod, hogy a serpenyő túl forró, vedd lejjebb a lángot.
Keverd össze a tejfölt a mézzel és az őrölt fahéjjal, majd kend meg vele a palacsintákat, és tekerd fel őket.
A tejfölös töltelékbe keverhetsz egy kevés reszelt citromhéjat is, hogy frissítőbb legyen az íze. A töltelék mennyiségét ízlés szerint szabályozhatod.
Tálald a Tokaji aszús palacsintát extra mazsolával és egy kevés mézzel meglocsolva.
A tálalásnál használhatsz egy kevés porcukrot is a palacsinták tetejére szórva a még ünnepibb hatásért. Egy gombóc vanília fagylalt is remekül illik hozzá.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.