Tokaji aszús palacsinta tálalva

Tokaji aszús palacsinta

A Tokaji aszús palacsinta egy igazi magyar különlegesség, amely a világ egyik leghíresebb édes borát, a Tokaji aszút ötvözi a klasszikus palacsintával. A Tokaji aszú évszázadok óta az arisztokrácia és a gasztronómia egyik legnagyobb kincse, amely tökéletes harmóniát alkot a mazsolás és mézes ízekkel. Ez a palacsinta igazi ünnepi desszert, amely egy romantikus vacsora vagy egy különleges alkalom méltó zárása lehet. Tálald fahéjas-mézes tejföllel és extra mazsolával, hogy még gazdagabbá tedd az élményt!

Előkészület 15 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 30 perc
480 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
200 g Liszt
2 db Tojás
200 ml Tej
100 ml Szódavíz
1 csipet
20 g Cukor
20 g Vaj
5 g Sütőpor
50 ml Tokaji aszú bor
5 ml Vanília kivonat
50 g Mazsola
100 g Tejföl
20 g Méz
2 g Őrölt fahéj
10 ml Olaj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy kis tálban áztasd be a mazsolát a Tokaji aszú borba, és hagyd állni legalább 15 percig, hogy jól magába szívja az ízeket.

    Ha időd engedi, akár egy éjszakán át is áztathatod a mazsolát a Tokaji aszúban, így még intenzívebb lesz az íze. Ügyelj arra, hogy a mazsola teljesen ellepje a bor.

    2

    Egy nagy keverőtálban szitáld össze a lisztet, a sütőport, a sót és a cukrot, hogy csomómentes, könnyű tésztát kapj.

    A szitálás segít abban, hogy a liszt levegősebb legyen, és ne képződjenek csomók a tésztában. Ha nincs sütőporod, használhatsz helyette szódabikarbónát is, de annak az adagolásával óvatosan bánj.

    3

    Egy másik tálban verd fel a tojásokat, add hozzá a tejet, a szódavizet és a vanília kivonatot, majd keverd simára.

    A szódavíztől a palacsinta könnyebb és légiesebb lesz. Ha nincs szódavized, használhatsz helyette sima vizet is. A vanília kivonat helyett használhatsz vaníliás cukrot is.

    4

    Olvaszd meg a vajat, majd hagyd hűlni, és keverd bele a tojásos keverékbe.

    A megolvasztott vaj helyett használhatsz olajat is. Fontos, hogy a vaj ne legyen túl forró, amikor a tojásos keverékbe öntöd, mert a tojás összekaphat.

    5

    Öntsd bele a beáztatott mazsolát a maradék Tokaji aszú borral együtt a tojásos keverékbe, és óvatosan dolgozd össze.

    A mazsola és a Tokaji aszú hozzáadásával óvatosan bánj, mert befolyásolhatja a tészta állagát. Ha túl sok folyadék kerül bele, a palacsinta nehezebben fog sülni.

    6

    Lassan öntsd a nedves hozzávalókat a szárazhoz, miközben folyamatosan kevered egy habverővel, hogy csomómentes, sima tésztát kapj.

    Fontos, hogy a nedves és a száraz hozzávalókat fokozatosan keverd össze, hogy elkerüld a csomók kialakulását. Ha mégis csomós lenne a tészta, szűrd át egy szitán.

    7

    Egy serpenyőt kenj ki vékonyan olajjal, majd közepes lángon melegítsd fel.

    Használj tapadásmentes serpenyőt a palacsintasütéshez. Fontos, hogy a serpenyő megfelelően fel legyen melegítve, mielőtt beleöntöd a tésztát, különben a palacsinta leragadhat.

    8

    Önts egy kisebb merőkanálnyi tésztát a serpenyőbe, és körkörös mozdulatokkal terítsd el. Süsd 1-2 percig, amíg a szélei megszilárdulnak és a tetején buborékok jelennek meg.

    Ha a tészta túl sűrű, adj hozzá egy kevés tejet vagy szódavizet. Ha túl híg, adj hozzá egy kevés lisztet. A palacsinta akkor van kész, ha a szélei aranybarnák és a tetején buborékok jelennek meg.

    9

    Egy spatulával óvatosan fordítsd meg a palacsintát, és süsd további 1 percig, amíg aranybarnára pirul.

    A palacsintát óvatosan fordítsd meg, hogy ne szakadjon el. Ha a palacsinta könnyen leválik a serpenyőről, akkor van itt az ideje a fordításnak.

    10

    Ismételd meg a folyamatot, amíg az összes tészta elfogy. Ha szükséges, időnként kend ki újra a serpenyőt egy kis olajjal.

    A serpenyő hőmérsékletét tartsd egyenletesen közepesen, hogy a palacsinták ne égjenek le. Ha úgy látod, hogy a serpenyő túl forró, vedd lejjebb a lángot.

    11

    Keverd össze a tejfölt a mézzel és az őrölt fahéjjal, majd kend meg vele a palacsintákat, és tekerd fel őket.

    A tejfölös töltelékbe keverhetsz egy kevés reszelt citromhéjat is, hogy frissítőbb legyen az íze. A töltelék mennyiségét ízlés szerint szabályozhatod.

    12

    Tálald a Tokaji aszús palacsintát extra mazsolával és egy kevés mézzel meglocsolva.

    A tálalásnál használhatsz egy kevés porcukrot is a palacsinták tetejére szórva a még ünnepibb hatásért. Egy gombóc vanília fagylalt is remekül illik hozzá.