Nyers barnarizs szemek rusztikus tĂĄlban konyhapulton

Barnarizs – A rostban gazdag, egĂ©szsĂ©ges gabona, ami megĂ©rdemli a figyelmet

Nyers barnarizs szemek rusztikus tĂĄlban konyhapulton

A barnarizs az egyik legismertebb Ă©s legtĂĄplĂĄlĂłbb teljes kiƑrlĂ©sƱ gabonafĂ©le, amely ideĂĄlis alternatĂ­vĂĄt kĂ­nĂĄl a finomĂ­tott fehĂ©r rizs helyett. A barnarizs a rizsszem kĂŒlsƑ rĂ©tegeit – a korpĂĄt Ă©s a csĂ­rĂĄt – megƑrzi, Ă­gy magasabb rost-, vitamin- Ă©s ĂĄsvĂĄnyianyag-tartalommal rendelkezik.

A barnarizs jellemzƑen kissĂ© diĂłs Ă­zƱ, rĂĄgĂłsabb textĂșrĂĄjĂș, Ă©s hosszabb fƑzĂ©si idƑt igĂ©nyel. Ezek a tulajdonsĂĄgai azonban Ă©lettani elƑnyökkel jĂĄrnak: lassabban szĂ­vĂłdik fel, ezĂ©rt segĂ­t a vĂ©rcukorszint szabĂĄlyozĂĄsĂĄban Ă©s hosszabb teltsĂ©gĂ©rzetet biztosĂ­t.

A barnarizs egĂ©szsĂ©gĂŒgyi elƑnyei

  • Magas rosttartalom: ElƑsegĂ­ti az emĂ©sztĂ©st Ă©s tĂĄmogatja a bĂ©lrendszer egĂ©szsĂ©gĂ©t.
  • Alacsony glikĂ©miĂĄs index: KedvezƑ hatĂĄssal van a vĂ©rcukorszintre, kĂŒlönösen cukorbetegek szĂĄmĂĄra.
  • Vitaminokban gazdag: KiemelkedƑen tartalmaz B-vitaminokat, pĂ©ldĂĄul B1 (tiamin), B3 (niacin), B6 Ă©s folsavat.
  • ÁsvĂĄnyi anyagok forrĂĄsa: MagnĂ©zium, foszfor, mangĂĄn Ă©s vas is megtalĂĄlhatĂł benne.
  • GlutĂ©nmentes: BiztonsĂĄggal fogyaszthatĂł glutĂ©nĂ©rzĂ©kenyek szĂĄmĂĄra.

Barnarizs a konyhĂĄban

A barnarizs elkĂ©szĂ­tĂ©se több idƑt igĂ©nyel, mint a fehĂ©r rizsĂ© – ĂĄltalĂĄban 35-45 perc fƑzĂ©st kĂ­vĂĄn, de ĂĄztatĂĄssal ez jelentƑsen csökkenthetƑ. Íze Ă©s textĂșrĂĄja ideĂĄlissĂĄ teszi sĂłs Ă©telekhez, zöldsĂ©ges tĂĄlakhoz, curryk mellĂ© vagy salĂĄtĂĄkhoz. KĂŒlönösen jĂłl harmonizĂĄl hĂŒvelyesekkel, tofuval, sĂŒlt zöldsĂ©gekkel.

A teljes kiƑrlĂ©sƱ rizsek közĂŒl a barnarizs a legnĂ©pszerƱbb, mivel elĂ©rhetƑ, viszonylag könnyen elkĂ©szĂ­thetƑ, Ă©s Ă©rtĂ©kes tĂĄpanyagforrĂĄs.

TĂĄrolĂĄsi tippek

A nyers barnarizst lĂ©gmentesen zĂĄrhatĂł tĂĄrolĂłedĂ©nyben, hƱvös, szĂĄraz helyen ajĂĄnlott tartani. Mivel a csĂ­raolaj tartalma miatt gyorsabban avasodik, mint a fehĂ©r rizs, max. 6 hĂłnapig tĂĄrolhatĂł optimĂĄlis körĂŒlmĂ©nyek között. FƑtt formĂĄban 2-3 napig Ƒrzi meg minƑsĂ©gĂ©t hƱtƑszekrĂ©nyben.

A barnarizs fogyasztĂĄsa tudatos lĂ©pĂ©s egy kiegyensĂșlyozott, teljes Ă©rtĂ©kƱ Ă©trend felĂ©. Legyen szĂł fogyĂłkĂșrĂĄrĂłl, izomtömeg-növelĂ©srƑl vagy egĂ©szsĂ©gmegƑrzĂ©srƑl – ez az alapanyag minden esetben megĂĄllja a helyĂ©t.

TĂĄpĂ©rtĂ©k 100 g fƑtt barnarizsban:
KalĂłria: 111 kcal
Fehérje: 2.6 g
ZsĂ­r: 0.9 g
Szénhidråt: 23.0 g
Cukor: 0.4 g
Rost: 1.8 g
NĂĄtrium: 5 mg
KĂĄlium: 86 mg
Kalcium: 10 mg
Magnézium: 43 mg
Foszfor: 83 mg
Vas: 0.56 mg
Cink: 0.62 mg
B1-vitamin (tiamin): 0.18 mg
B3-vitamin (niacin): 2.6 mg
B6-vitamin: 0.15 mg
Folsav: 9 ”g
A-vitamin: 0 IU
C-vitamin: 0 mg
D-vitamin: 0 IU