Karjalanpiirakka gluténmentes tésztával, tejberizses töltelékkel, vajas díszítéssel tálalva

Karjalanpiirakka gluténmentes tésztával

A Karjalanpiirakka, vagyis karéliai pite Finnország ikonikus étele, melyet hagyományosan rozsos tésztából készítenek rizskásával töltve. A története a karéliai régióból ered, ahol már évszázadokkal ezelőtt népszerű volt a paraszti konyhában, mivel egyszerű alapanyagokból, olcsón előállítható, tápláló fogásnak számított. A modern táplálkozási igényekre reagálva született meg ez a gluténmentes változat, amely nemcsak egészségesebb, de a lisztérzékenyek számára is elérhetővé teszi ezt a tradicionális ízt. Technikai tanács: a gluténmentes tészta érzékenyebb a formázásra, így ajánlott gyorsan és finoman dolgozni vele. Ahogy a sütőből kiáradó friss vaj és enyhén édeskés rizs illata megtölti a konyhát, szinte visszarepít minket az északi falvak házias hangulatába – egy darabka Finnország a tányéron.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 50 perc
1600 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 10
200 g Gluténmentes lisztkeverék
100 g Barnarizsliszt
0.5 tk.
150 ml Víz
150 g Rizs (kerek szemű)
600 ml Tej (laktózmentes opcióval)
30 g Vaj (vagy növényi alternatíva)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Keverd össze a gluténmentes lisztkeveréket, barnarizslisztet és a sót. Add hozzá a vizet, és gyúrd sima, rugalmas tésztává. Fedd le és pihentesd 15 percig.

    Ha túl száraz a tészta, adj hozzá még 1-2 evőkanál vizet – a tészta akkor jó, ha nem repedezik.

    2

    Közben főzd meg a rizst a tejben közepes lángon, gyakori kevergetéssel kb. 20 perc alatt, amíg sűrű tejberizs állagot kapsz. A végén keverd hozzá a vajat.

    A tej ne forrjon túl, különben kifut – használj vastag aljú edényt, és figyelj a keverésre.

    3

    A pihentetett tésztát oszd 10 egyforma részre, formázz kis golyókat, majd lisztezett felületen nyújtsd ovális, kb. 2 mm vastag lapokká.

    A gluténmentes tészta könnyen szakad, ezért óvatosan dolgozz vele – lisztezd gyakran a felületet.

    4

    A tésztakorongok közepére halmozz 1-2 evőkanál tejberizst, majd az oldalsó széleket gyűrve hajtsd rá, hogy csónak formájú legyen. A széleket finoman nyomd le.

    Ne tölts túl sok tölteléket, mert sütés közben kifolyhat – a szélek maradjanak kb. 1 cm szélesek.

    5

    Helyezd a kész tésztákat sütőpapírral bélelt tepsibe, és süsd előmelegített sütőben 225°C-on kb. 15-18 percig, amíg a szélek enyhén megpirulnak.

    Sütés után ecsettel megkenheted olvasztott vajjal, így puhább marad a tészta.