Céklás-zöldséges piláf barnarizzsel tálalva, piros és narancsos zöldségekkel

Prebiotikus céklás-zöldséges piláf

A piláf eredete a Közel-Keletre nyúlik vissza, ahol fűszeres rizses ételek formájában már több ezer éve készítenek hasonló fogásokat. Az idők során a piláf számos kultúrában megjelent, és mindenhol a helyi alapanyagokkal gazdagodott. Ebben a változatban a klasszikus ízvilágot modern prebiotikus összetevőkkel ötvöztük: a cékla, a barnarizs és a friss zöldségek nemcsak ízletesek, de támogatják az emésztést és a bélflóra egészségét is. Képzeld el, ahogy a céklás zöldségek szaftosan párolódnak, miközben a fűszeres rizs finoman illatozik. A titok az alaplében rejlik, amely minden ízt összeköt, és a végső pihentetési lépésben az étel valóban összeér. Tökéletes választás könnyű ebédhez, hétvégi egytálételhez vagy akár dobozolt ebédnek is másnapra.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 35 perc
Teljes 50 perc
880 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
200 g Barnarizs
150 g Cékla
100 g Sárgarépa
100 g Cukkini
2 gerezd Fokhagyma
1 db Vöröshagyma
2 ek. Olívaolaj
400 ml Zöldségalaplé
1 tk. Őrölt koriander
0.5 tk. Őrölt római kömény
1 tk.
0.5 tk. Fekete bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A barnarizst alaposan megmossuk folyó víz alatt, majd szűrőben lecsepegtetjük. A zöldségeket megpucoljuk: a céklát, répát és cukkinit kis kockákra vágjuk, a vöröshagymát felaprítjuk, a fokhagymát áttörjük.

    A cékla színezhet, ezért használj kesztyűt a daraboláshoz, vagy vágás után azonnal öblítsd le a kezed citromlével!

    2

    Egy nagyobb lábasban felhevítjük az olívaolajat, és közepes lángon megdinszteljük benne a vöröshagymát 3-4 percig. Hozzáadjuk a fokhagymát, és további fél percig kevergetjük.

    A fokhagymát csak rövid ideig pirítsd, különben könnyen megkeseredik!

    3

    Belekeverjük a céklát, sárgarépát, cukkinit és a fűszereket (koriander, római kömény, só, bors). Pár percig pirítjuk, amíg a zöldségek kissé megpuhulnak.

    Ha szereted az intenzívebb ízeket, előtte száraz serpenyőben pirítsd meg a fűszereket!

    4

    Hozzáadjuk az előzőleg megmosott rizst, jól átkeverjük, majd felöntjük a zöldségalaplével. Felforraljuk, majd lefedve kis lángon kb. 30 percig pároljuk.

    Ne kevergesd főzés közben a rizst, különben könnyen pépes lesz!

    5

    Ha a rizs felszívta a folyadékot és puha, levesszük a tűzről, és fedő alatt 10 percet pihentetjük. Ez idő alatt a rizs tökéletesen megpuhul és az ízek összeérnek.

    Pihentetés közben ne emeld le a fedőt, hogy a gőz bent maradjon és segítsen a rizs puhulásában!

    6

    Villával óvatosan átforgatjuk a piláfot, majd melegen tálaljuk. Kiváló önmagában vagy salátával kiegészítve.

    Villával lazítsd fel a rizst, így nem törik meg, és könnyedebb textúrájú lesz!