Vegán rakott kelkáposzta tálalva

Vegán rakott kelkáposzta

A rakott kelkáposzta egy klasszikus magyar fogás, amely hagyományosan darált hússal készül. Ez a vegán változat ugyanolyan laktató és ízletes, de teljes mértékben növényi alapú. A barnarizs és a csicseriborsó tökéletes helyettesítői a húsnak, míg a füstölt paprika és a vegán besamel gazdag ízvilágot kölcsönöz az ételnek. Ideális választás egy tápláló, mégis könnyed főételnek, amelyet az egész család élvezhet.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 50 perc
520 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
1 db Kelkáposzta
150 g Barnarizs
1 db Vöröshagyma
2 gerezd Fokhagyma
200 g Csicseriborsó
2 ek. Paradicsompüré
1 tk. Füstölt paprika
0.5 tk. Őrölt kömény
1 tk.
0.5 tk. Fekete bors
250 ml Növényi tej
2 ek. Teljes kiőrlésű liszt
3 ek. Olívaolaj
2 ek. Élesztőpehely
250 ml Zöldségleves alaplé

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A kelkáposzta leveleit szedd le, majd forrázd le őket forró vízben 2-3 percig, hogy kissé megpuhuljanak. Szűrd le és tedd félre.

    A forrázás segít, hogy a kelkáposzta levelek könnyebben hajlíthatóak legyenek és ne törjenek el a rétegezés során.

    2

    A barnarizst főzd meg kétszeres mennyiségű vízben, amíg teljesen megpuhul.

    A barnarizst érdemes előző este beáztatni, hogy gyorsabban megfőjön.

    3

    Aprítsd fel a vöröshagymát és a fokhagymát, majd egy serpenyőben hevíts fel 1 evőkanál olívaolajat.

    A hagymát és a fokhagymát apróra vágd, hogy egyenletesen süljenek meg. Ne hevítsd túl az olajat, mert megéghet a hagyma.

    4

    Pirítsd meg a hagymát, majd add hozzá a fokhagymát és a fűszereket (füstölt paprika, kömény, só, bors), és keverd össze.

    A füstölt paprika remekül illik a kelkáposztához és a csicseriborsóhoz, mélyebb ízt kölcsönöz a ragunak.

    5

    Add hozzá a csicseriborsót és a paradicsompürét, majd főzd további 5-10 percig, amíg az ízek jól összeérnek.

    A csicseriborsót előre megfőzheted, de használhatsz konzerv csicseriborsót is a gyorsabb elkészítéshez.

    6

    Egy kisebb lábosban készítsd el a vegán besamelt: pirítsd meg a lisztet kevés olívaolajon, majd fokozatosan öntsd hozzá a növényi tejet és a zöldséglevest, miközben folyamatosan kevered.

    A lisztet folyamatosan keverve pirítsd, hogy ne égjen meg. A növényi tejet és a zöldséglevest fokozatosan adagold, hogy elkerüld a csomósodást.

    7

    Amikor a besamel már besűrűsödött, add hozzá az élesztőpelyhet és keverd simára.

    Az élesztőpehely sajtos ízt kölcsönöz a besamelnek, így helyettesítve a hagyományos besamelben használt sajtot.

    8

    Egy hőálló sütőtálban rétegezd a kelkáposztaleveleket, a főtt rizst és a csicseriborsós-paradicsomos ragut, majd öntsd rá a vegán besamelt.

    A kelkáposztalevelekkel kezdd és fejezd be a rétegezést, így a rakott kelkáposzta szebben fog kinézni.

    9

    Előmelegített sütőben 180°C-on süsd 25-30 percig, amíg a teteje aranybarna lesz.

    Ha a teteje túl hamar barnulna, takard le alufóliával.

    10

    Hagyd hűlni 10 percig, majd szeleteld fel és tálald melegen.

    A hűlés után könnyebben szeletelhető a rakott kelkáposzta, és nem esik szét.