A kelkáposzta leveleit szedd le, majd forrázd le őket forró vízben 2-3 percig, hogy kissé megpuhuljanak. Szűrd le és tedd félre.
A forrázás segít, hogy a kelkáposzta levelek könnyebben hajlíthatóak legyenek és ne törjenek el a rétegezés során.
A barnarizst főzd meg kétszeres mennyiségű vízben, amíg teljesen megpuhul.
A barnarizst érdemes előző este beáztatni, hogy gyorsabban megfőjön.
Aprítsd fel a vöröshagymát és a fokhagymát, majd egy serpenyőben hevíts fel 1 evőkanál olívaolajat.
A hagymát és a fokhagymát apróra vágd, hogy egyenletesen süljenek meg. Ne hevítsd túl az olajat, mert megéghet a hagyma.
Pirítsd meg a hagymát, majd add hozzá a fokhagymát és a fűszereket (füstölt paprika, kömény, só, bors), és keverd össze.
A füstölt paprika remekül illik a kelkáposztához és a csicseriborsóhoz, mélyebb ízt kölcsönöz a ragunak.
Add hozzá a csicseriborsót és a paradicsompürét, majd főzd további 5-10 percig, amíg az ízek jól összeérnek.
A csicseriborsót előre megfőzheted, de használhatsz konzerv csicseriborsót is a gyorsabb elkészítéshez.
Egy kisebb lábosban készítsd el a vegán besamelt: pirítsd meg a lisztet kevés olívaolajon, majd fokozatosan öntsd hozzá a növényi tejet és a zöldséglevest, miközben folyamatosan kevered.
A lisztet folyamatosan keverve pirítsd, hogy ne égjen meg. A növényi tejet és a zöldséglevest fokozatosan adagold, hogy elkerüld a csomósodást.
Amikor a besamel már besűrűsödött, add hozzá az élesztőpelyhet és keverd simára.
Az élesztőpehely sajtos ízt kölcsönöz a besamelnek, így helyettesítve a hagyományos besamelben használt sajtot.
Egy hőálló sütőtálban rétegezd a kelkáposztaleveleket, a főtt rizst és a csicseriborsós-paradicsomos ragut, majd öntsd rá a vegán besamelt.
A kelkáposztalevelekkel kezdd és fejezd be a rétegezést, így a rakott kelkáposzta szebben fog kinézni.
Előmelegített sütőben 180°C-on süsd 25-30 percig, amíg a teteje aranybarna lesz.
Ha a teteje túl hamar barnulna, takard le alufóliával.
Hagyd hűlni 10 percig, majd szeleteld fel és tálald melegen.
A hűlés után könnyebben szeletelhető a rakott kelkáposzta, és nem esik szét.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.