Hámozott brazil dióbél egy fa tálban és szétszórva világos felületen

Brazil dió: A szelénben gazdag szupermag – tápérték és felhasználás

Hámozott brazil dióbél egy fa tálban és szétszórva világos felületen

A brazil dió (Bertholletia excelsa) az Amazonas vidékéről származó olajos magféle, amely rendkívül gazdag szelénben, egy olyan nyomelemben, amely kiemelkedő szerepet játszik az immunrendszer, anyagcsere és sejtvédelem működésében. A hámozott brazil dióbél nagy méretű, enyhén édeskés, vajas ízvilágú mag, amely kiválóan alkalmas snackként, süteményekbe vagy salátákhoz.

A brazil dió különösen népszerű a természetes táplálékkiegészítők között, mivel már napi 1-2 szem fedezi a szervezet szelénszükségletét. Emellett telítetlen zsírsavakat, E-vitamint, fehérjét, cinket, magnéziumot is tartalmaz.

A brazil dió jótékony hatásai

A kiemelkedően magas szeléntartalom révén a brazil dió segíti a pajzsmirigy működését, támogatja az immunrendszert és csökkenti az oxidatív stresszt. Telítetlen zsírsavtartalma hozzájárul a szív- és érrendszer egészségéhez, rosttartalma javítja az emésztést, míg fehérje- és magnéziumtartalma az izmok és idegrendszer működéséhez járul hozzá.

Antioxidánsai – köztük a szelén – sejtvédő, öregedésgátló hatásúak, és egyes kutatások szerint segíthetnek a daganatos betegségek megelőzésében is.

Felhasználása a konyhában

  • Snackként, magában fogyasztva – tápláló és hosszú ideig telít.
  • Aprítva salátákba vagy granolába – extra ropogósságot ad.
  • Süteményekhez, tortákhoz – vajas aromája különlegessé teszi az édességeket.
  • Vegán krémekhez, növényi sajtokhoz – selymes textúrát biztosít.
  • Brazil dióvaj – természetes, házi készítésű kenhető krémként is népszerű.

Tárolás: Magas zsírtartalma miatt avasodásra hajlamos. Légmentesen zárva, hűtőszekrényben vagy fagyasztóban javasolt tartani, főként hosszú távú tárolás esetén.

A brazil dió nem csupán egy egzotikus magféle, hanem funkcionális, szelénben gazdag szuperélelmiszer, amelyet érdemes tudatosan beépíteni a napi étrendbe.

Tápérték 100 g-ban:
Kalória: 659 kcal
Fehérje: 14.3 g
Zsír: 67.1 g
Szénhidrát: 11.7 g
Cukor: 2.3 g
Rost: 7.5 g
Nátrium: 3 mg
Kálium: 659 mg
Kalcium: 160 mg
Magnézium: 376 mg
Foszfor: 725 mg
Vas: 2.4 mg
Cink: 4.1 mg
B1-vitamin: 0.62 mg
B2-vitamin: 0.06 mg
B3-vitamin: 0.3 mg
B6-vitamin: 0.11 mg
Folsav: 22 µg
Szelén: 1917 µg
E-vitamin: 5.7 mg
A-vitamin: 0 IU
C-vitamin: 0.7 mg
D-vitamin: 0 IU