Brazil diós croissant tálalva

Brazil diós croissant

A croissant a francia pékségek egyik legismertebb süteménye, amelyet számtalan variációban elkészíthetünk. A brazil diós croissant egy tápláló alternatíva, amely a brazil diónak köszönhetően gazdag szelénben és egészséges zsírokban, miközben megőrzi a klasszikus croissant könnyed és réteges textúráját. A teljes kiőrlésű liszt és a dióliszt segít abban, hogy a tészta puha és omlós maradjon. Kiváló választás azok számára, akik szeretik az egészségesebb péksüteményeket, de nem akarnak kompromisszumot kötni az íz terén. Ha szeretnél egy táplálóbb alternatívát a klasszikus croissanthoz, ezt a receptet érdemes kipróbálnod!

Előkészület 30 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 50 perc
430 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
300 g Teljes kiőrlésű liszt
100 g Brazil dióliszt
50 g Tápiókaliszt
120 g Vaj
2 db Tojás
100 ml Tej
40 g Méz
7 g Szárított élesztő
30 g Brazil dió
5 g

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, és bélelj ki egy tepsit sütőpapírral.

    A sütő előmelegítése biztosítja az egyenletes sütést. A sütőpapír megakadályozza, hogy a croissant leragadjon.

    2

    Egy tálban keverd össze a teljes kiőrlésű lisztet, a brazil diólisztet és a tápiókalisztet.

    Ha nincs brazil dióliszted, ledarálhatsz brazil diót finomra.

    3

    Adj hozzá a sót, majd morzsold el benne a hideg vajat, amíg morzsás állagot nem kapsz.

    A vaj legyen nagyon hideg, hogy ne olvadjon meg a morzsolás közben. Használhatsz vajvágót vagy a kezedet is, de dolgozz gyorsan.

    4

    Egy másik edényben keverd össze a langyos tejet, a mézet, az élesztőt és a tojásokat, majd hagyd állni 5 percig, hogy az élesztő aktiválódjon.

    A tej ne legyen túl meleg, mert az tönkreteheti az élesztőt. Ha az élesztő nem habzik fel 5 perc után, valószínűleg nem jó, és újat kell használnod.

    5

    Keverd össze a száraz és a nedves hozzávalókat, és gyúrd össze, amíg egy rugalmas tésztát kapsz.

    A tésztát addig gyúrd, amíg sima és rugalmas nem lesz. Ha túl ragacsos, adj hozzá még egy kevés lisztet.

    6

    A tésztát nyújtsd ki kb. 3 mm vastagságúra, majd vágd egyenlő méretű háromszögekre.

    A vékonyra nyújtott tészta biztosítja, hogy a croissant könnyű és leveles legyen. A háromszögek egyenlő mérete garantálja az egyenletes sütést.

    7

    Tekerd fel a háromszögeket croissant formára, és helyezd őket a sütőpapírral bélelt tepsire.

    A feltekerésnél ügyelj, hogy ne húzd meg a tésztát, mert akkor sütés közben összezsugorodhat. Helyezd a croissantokat egymástól távolabb a tepsire, mert sütés közben megnőnek.

    8

    Hagyd a croissantokat kelni 20 percig, hogy lazábbak legyenek sütés után.

    A keléshez takard le a croissantokat egy konyharuhával.

    9

    Kend meg a tetejüket tojással, majd szórd meg durvára aprított brazil dióval.

    A tojás szép fényes színt ad a croissant-nak. A durvára aprított dió ropogós textúrát és gazdag ízt kölcsönöz.

    10

    Süsd a croissantokat 18-20 percig, amíg aranybarnák és ropogósak lesznek.

    Ha a tetejük nagyon gyorsan barnulna, takard le őket alufóliával.

    11

    Ha kihűltek, már tálalhatod is őket. Kiváló választás reggelire vagy uzsonnára!

    A kihűlés után a croissant jobban szeletelhető és a diós íz is jobban érvényesül.