Szárított citromfű és őrölt citromfűpor konyhai felületen

Citromfű: Az illatos fűszer, amely megnyugtat és ízesít

Szárított citromfű és őrölt citromfűpor konyhai felületen

A citromfű (Cymbopogon citratus), más néven indiai citromfű, egy frissítő illatú, citrusos aromájú fűszernövény, amelyet főként szárított formában és őrölt por alakban használnak kulináris célokra. Bár sokan teaként ismerik, a szárított citromfű kiváló alapanyag a fűszerek világában is.

Citromfű a konyhában

Az őrölt vagy morzsolt szárított citromfű remekül illik ázsiai ihletésű ételekhez, főként thai, vietnámi és indiai konyhában használják. Aromája enyhén citromos, kissé fanyar, mégis frissítő és kiegyensúlyozott.

  • Levesekhez és curry-khez – különösen jól működik kókusztejes alapokkal
  • Halakhoz és tengeri herkentyűkhöz – frissíti és kiemeli az ízvilágot
  • Pácokhoz és öntetekhez – grillezéshez, keleti marinádokhoz
  • Teák és főzetek alapanyagaként – nyugtató, emésztésjavító hatású

Jótékony hatásai

A citromfű nem csupán fűszerként értékes – gyógyhatásai is figyelemre méltóak:

  • Nyugtató és stresszcsökkentő – segít ellazulni, enyhítheti az álmatlanságot
  • Emésztést támogató – csökkenti a puffadást, serkenti az anyagcserét
  • Antibakteriális – természetes fertőtlenítő tulajdonságú
  • Gyulladáscsökkentő – segíthet enyhe gyulladásos panaszok esetén

Tárolás és felhasználási tanácsok

Szárított citromfű tárolása légmentesen záródó edényben, hűvös és sötét helyen történjen, hogy megőrizze citrusos illatát. Használat előtt célszerű mozsárban kissé összezúzni, vagy őrölt formában közvetlenül adagolni az ételbe.

A citromfű tehát nemcsak különleges aromájával, hanem gyógyhatásával is kiemelkedő helyet foglal el a modern és hagyományos konyhákban.

Tápérték 100 g szárított citromfűben:
Kalória: 99 kcal
Fehérje: 1.8 g
Zsír: 0.5 g
Szénhidrát: 25.3 g
Cukor: 0.0 g
Rost: 0.7 g
Nátrium: 6 mg
Kálium: 723 mg
Kalcium: 65 mg
Magnézium: 60 mg
Vas: 8.2 mg
Cink: 1.2 mg
B1-vitamin (tiamin): 0.045 mg
B2-vitamin (riboflavin): 0.135 mg
B3-vitamin (niacin): 1.1 mg
B6-vitamin: 0.08 mg
Folsav: 75 µg
C-vitamin: 2.6 mg
A-vitamin: 6 IU
E-vitamin: 0.45 mg