Friss kefirgomba egy fĂĄbĂłl kĂ©szĂŒlt tĂĄlban tej Ă©s faeszközök mellett, rusztikus felĂŒleten

Kefirgomba – Az Ă©lƑ kultĂșra, amely otthon is elkĂ©szĂ­thetƑ probiotikus italt biztosĂ­t

Friss kefirgomba egy fĂĄbĂłl kĂ©szĂŒlt tĂĄlban tej Ă©s faeszközök mellett, rusztikus felĂŒleten

A kefirgomba egy szimbiotikus mikroorganizmus-kultĂșra, amely baktĂ©riumokat Ă©s Ă©lesztƑket tartalmaz. A tejkefir elƑállĂ­tĂĄsĂĄnak nĂ©lkĂŒlözhetetlen alapanyaga, mely a tejben törtĂ©nƑ fermentĂĄciĂł sorĂĄn probiotikus, enyhĂ©n szĂ©nsavas, savanykĂĄs Ă­zƱ italt hoz lĂ©tre.

A kefirgomba szerkezete karfiolszerƱ, fehĂ©res, kocsonyĂĄs ĂĄllagĂș. A benne talĂĄlhatĂł laktobacillusok, bifidobaktĂ©riumok Ă©s kĂŒlönfĂ©le Ă©lesztƑtörzsek az erjedĂ©s sorĂĄn lebontjĂĄk a tejcukrot, miközben vitaminokat, enzimeket Ă©s bioaktĂ­v anyagokat termelnek.

A kefirgomba fermentĂĄciĂłs szerepe

  • Tejcukor lebontĂĄsa: a laktĂłzt fermentĂĄlva sokak szĂĄmĂĄra könnyebben emĂ©szthetƑvĂ© teszi a tejtermĂ©ket.
  • Probiotikum termelĂ©s: javĂ­tja az emĂ©sztĂ©st, erƑsĂ­ti az immunrendszert.
  • EnzimkĂ©pzĂ©s: segĂ­ti a tĂĄpanyagok jobb felszĂ­vĂłdĂĄsĂĄt.
  • SzĂ©nsavas hatĂĄs: a fermentĂĄciĂł termĂ©szetes mellĂ©ktermĂ©ke, enyhĂ©n pezsgƑ italt eredmĂ©nyez.

Kefirgomba hasznĂĄlata

A kefirgombĂĄt szobahƑmĂ©rsĂ©kleten, ĂŒveg- vagy kerĂĄmiaedĂ©nyben, pasztörizĂĄlatlan tejjel Ă©rdemes fermentĂĄlni. A fermentĂĄciĂłs idƑ 24–48 Ăłra, a kĂ­vĂĄnt savassĂĄg Ă©s sƱrƱsĂ©g fĂŒggvĂ©nyĂ©ben. A kĂ©sz kefĂ­r leszƱrĂ©s utĂĄn ĂșjraoltĂĄshoz is felhasznĂĄlhatĂł.

A kefirgomba nemcsak tehĂ©ntejben, hanem kecsketejben, juhtejben vagy növĂ©nyi tejekben is hasznĂĄlhatĂł (bĂĄr ez utĂłbbihoz idƑszakos ĂĄllati tejes „tĂĄplĂĄlĂĄs” ajĂĄnlott). A fermentĂĄciĂł sorĂĄn a gomba folyamatosan szaporodik – Ă­gy Ășjabb adagokhoz, vagy akĂĄr megosztĂĄshoz is felhasznĂĄlhatĂł.

Tårolås és gondozås

A kefirgombĂĄt hƱtƑben, kevĂ©s tejben nyugalmi ĂĄllapotban is lehet tĂĄrolni pĂĄr hĂ©tig. Fontos, hogy ne kerĂŒljön Ă©rintkezĂ©sbe fĂ©mmel, Ă©s mindig alaposan tisztĂ­tott eszközöket hasznĂĄljunk. A kultĂșra Ă©rzĂ©keny a hƑre, vegyszerekre Ă©s hosszan tartĂł szĂĄrazsĂĄgra.

A kefirgomba egy Ă©lƑ, önfenntartĂł rendszer, amely nemcsak alapanyaga egy egĂ©szsĂ©ges italnak, hanem folyamatosan megĂșjulĂł probiotikus forrĂĄs az otthoni fermentĂĄlĂĄs vilĂĄgĂĄban.

Tåpérték 100 ml håzi kefirgombåval erjesztett tejben:
KalĂłria: 55 kcal
Fehérje: 3.3 g
ZsĂ­r: 3.0 g
Szénhidråt: 4.0 g
Cukor: 3.5 g
Rost: 0 g
Laktóz: 1.0–2.0 g
Probiotikumok: ~1 milliĂĄrd CFU/ml
KĂĄlcium: 120 mg
Foszfor: 95 mg
Magnézium: 12 mg
B12-vitamin: 0.4 ”g
B2-vitamin: 0.2 mg
D-vitamin: 1.1 ”g
K-vitamin: 1.5 ”g