Probiotikus tej kefir üvegben, fehér ital krémes textúrával

Probiotikus Tej kefir

A kefir eredetét a Kaukázus hegységeibe vezethetjük vissza, ahol a helyi népek évszázadokon keresztül készítették és fogyasztották ezt a tápláló italt. A probiotikus kefir a modern táplálkozástudományban is újra reneszánszát éli, köszönhetően jótékony hatásainak az emésztésre és az immunrendszerre. Technikai tipp: a kefirgomba mindig friss tejben érzi jól magát, ezért az újrakezdés előtt sose hagyd szobahőmérsékleten kiszáradni. Ahogy a tej átalakul kefirré, a konyhában kellemesen édeskés, friss illat terjed. Képzeld el, ahogy egy pohár hűsítő, enyhén pezsgő, lágy tej kefirt kortyolsz egy forró napon – természetes élvezet, amely energiával tölt fel. A kefir kiváló választás reggeli italként, turmixokhoz alapként, vagy akár egészséges nassolnivalóként is.

Előkészület 10 perc
Elkészítés N/A
Teljes 10 perc
500 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
1000 ml Tehéntej
30 g Kefirgomba

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Sterilizálj minden eszközt, például üveget, szűrőt, kanalat forró vízzel, hogy kizárólag a kefirgomba kultúrái tudjanak szaporodni.

    Mindig steril eszközökkel dolgozz, hogy a kefir tiszta és biztonságos maradjon!

    2

    Öntsd a tejet egy tiszta üvegbe vagy edénybe. A tej legyen szobahőmérsékletű, ne hideg vagy forró.

    Ha hideg a tej, hagyd szobahőmérsékleten melegedni kb. 1 órán át.

    3

    Add hozzá a kefirgombát a tejhez. Ne keverd túl erősen, csak finoman mozgasd meg, hogy eloszoljanak.

    Fémeszközt ne használj a kefirgomba kezelésére – mindig műanyag vagy fa eszközt válassz!

    4

    Fedd le az edényt egy légáteresztő ruhával vagy papírtörlővel, és rögzítsd gumiszalaggal. Hagyd állni szobahőmérsékleten 20-24 órán keresztül.

    Kerüld a közvetlen napfényt, mert az károsíthatja a kefirgombákat.

    5

    24 óra elteltével szűrd le a kefirt egy műanyag szűrőn keresztül. A kefirgombát különítsd el és friss tejbe teheted az újabb adaghoz.

    A kefirgombát langyos vízzel gyorsan átöblítheted, ha túl sok tej maradt rajta.

    6

    Az elkészült kefirt öntsd tiszta üvegbe, zárd le, és tárold hűtőben. 5-7 napig fogyasztható, az íze folyamatosan erősödik.

    Minél tovább érleled hűtőben, annál savanykásabb lesz az íze!

    7

    Fogyasztás előtt rázd fel vagy keverd át, hogy az esetleges fázisbontódás eltűnjön, így sima, egynemű italt kapsz.

    Kiváló önmagában, de smoothiekhoz vagy reggeliző pelyhekhez is keverhető!