Nyers, fermentálatlan kakaóbab termések és magok természetes formában

Nyers, fermentálatlan kakaóbab – Az igazi kakaóforrás természetes formában

Nyers, fermentálatlan kakaóbab termések és magok természetes formában

A nyers, fermentálatlan kakaóbab az egyik legtisztább formája a kakaónak, közvetlenül a Theobroma cacao növény terméséből származik. Ez az alapanyag egyre népszerűbb az egészségtudatos fogyasztók körében, mivel gazdag antioxidánsokban, ásványi anyagokban és természetes vegyületekben, amelyek számos egészségügyi előnyt kínálnak.

A legtöbb kereskedelmi forgalomban kapható kakaóbabot fermentálják és pörkölik, hogy kialakuljon a csokoládéra jellemző aroma. Azonban a fermentálatlan kakaóbab megőrzi eredeti, enyhén kesernyés, földes ízét és maximális tápanyagtartalmát.

Miért válaszd a nyers kakaóbabot?

  • Magas antioxidáns tartalom: Különösen flavonoidokat és polifenolokat tartalmaz, amelyek segítik a sejtvédelmet.
  • Természetes magnézium- és vastartalom: Támogatja az idegrendszert és az oxigénszállítást a szervezetben.
  • Hangulatjavító hatás: Feniletilamin (PEA) és teobromin tartalma révén serkentő és hangulatfokozó.
  • Vegán és nyers étrendbe illeszkedő: Mesterséges adalékanyagok nélkül, természetes állapotában fogyasztható.

A nyers kakaóbab felhasználható smoothie-kban, müzlikben, energiaszeletekben vagy akár önmagában is, mint rágcsálnivaló. Fontos megjegyezni, hogy íze intenzívebb és kevésbé édes, mint a feldolgozott kakaótermékeké.

Tárolás és kezelés

A fermentálatlan kakaóbab száraz, hűvös helyen tárolandó, légmentesen zárt edényben. A magas páratartalom károsíthatja, mivel a nedvesség elősegítheti a penészedést. Általában héjas vagy hántolt formában is elérhető, attól függően, milyen feldolgozottsági szinten szeretnénk alkalmazni.

Érdekességek a kakaóbabról

A kakaóbabot már az ősi maja és azték civilizációk is nagyra értékelték: nemcsak élelmiszerként, hanem fizetőeszközként is használták. A nyers forma különösen közel áll ezekhez a tradicionális fogyasztási módokhoz.

A nyers kakaóbab egyedi ízvilága és koncentrált tápanyagtartalma miatt ideális választás azoknak, akik nemcsak az édesség miatt szeretik a kakaót, hanem a funkcionális előnyök miatt is.

Tápérték 100 g nyers, fermentálatlan kakaóbabban:
Kalória: 580 kcal
Fehérje: 13.6 g
Zsír: 48.5 g
Telített zsír: 28.6 g
Szénhidrát: 10.8 g
Cukor: 1.5 g
Rost: 33.2 g
Kálium: 715 mg
Kalcium: 128 mg
Magnézium: 272 mg
Vas: 13.9 mg
Cink: 3.3 mg
Réz: 3.8 mg
Mangán: 2.1 mg
B1-vitamin: 0.08 mg
B2-vitamin: 0.2 mg
B3-vitamin: 1.5 mg
Folsav: 32 µg
C-vitamin: 0 mg
D-vitamin: 0 IU
A-vitamin: 0 IU