A pirított szezámmag olaj (vagy más néven sötét szezámolaj) az ázsiai gasztronómia egyik legkarakteresebb és legismertebb ízesítő olaja. A szezámmag pirítása során felszabadulnak a mag diós, mély aromái, majd ezekből sajtolják ki az olajat. Az így kapott készítmény gazdag borostyánbarna színű, erőteljes illatú és markáns ízű.
Leggyakrabban Kínai, Japán, Koreai és Thai ételekhez használják, kis mennyiségben, mivel intenzív ízvilága dominálhat. Hideg és meleg ételekhez is adható, azonban hőre érzékenyebb, mint a fehér szezámmagból készült változat, ezért végső ízesítésre ajánlott.
A pirított szezámmag olaj kiváló választás, ha ízesíteni, pácolni, vagy tálalás előtt aromát fokozni szeretnél. Nem való magas hőfokú sütéshez, de dresszingekhez, tésztákhoz, salátákhoz, rizsételekhez tökéletes.
Ha egyetlen cseppnyi intenzív, keleti aromára van szükséged, a pirított szezámmag olaj minden bizonnyal a legjobb választás lesz. Gazdagít, harmonizál, és valódi ízélménnyé teszi az ételt.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.