A rózsaszirom évszázadok óta használt ehető virág a gasztronómiában, különösen a közel-keleti, indiai és francia konyhákban. Frissen vagy szárítva is alkalmazzák, különleges illatával és enyhén virágos ízével emeli az ételek és italok élvezeti értékét.
A kulináris célokra használt rózsaszirmok vegyszermentesen termesztett rózsafajtákból származnak, és gyakran desszertek, teák, szirupok, lekvárok vagy dekorációs elemek részeként jelennek meg. A rózsaszirom C-vitaminban, antioxidánsokban és flavonoidokban is gazdag, így nemcsak esztétikai, hanem egészségügyi értéke is jelentős.
A szárított rózsaszirom jól zárható, fénytől védett tárolóban hónapokig eltartható. Friss rózsaszirom rövidebb ideig tárolható, de aromája és megjelenése frissen a legintenzívebb. Étkezési célra kizárólag kezeletlen, ehető fajták használhatók!
A rózsaszirom nyugtató, gyulladáscsökkentő, antioxidáns és emésztést támogató hatású lehet. A népi gyógyászatban rózsatea formájában alkalmazták álmatlanság, bőrproblémák és menstruációs panaszok enyhítésére. Külsőleg bőrápolásra, pakolásként vagy fürdővízbe keverve is hatásos lehet.
Összefoglalás: a rózsaszirom nemcsak illatos és látványos, hanem gasztronómiailag és egészségügyileg is értékes növényi alapanyag, amely a modern, természetes konyha dísze lehet.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.