Knafeh Khishneh, túrós sajttal és rózsavizes sziruppal tálalva

Knafeh Khishneh (durvára reszelt tésztával)

A Knafeh egy klasszikus közel-keleti édesség, amelyet a régióban többféleképpen készítenek. A Knafeh Khishneh, a durvára reszelt tésztával készült változat, különleges ízélményt kínál. A friss túrós sajt és a rózsavíz édes harmóniájával az étel a közel-keleti édességek klasszikus ízeit tükrözi, miközben modern elemekkel is gazdagítja a hagyományos receptet.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 50 perc
450 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
250 g Knafeh tészta (durvára reszelt)
150 g Cukor
200 ml Víz
1 ek. Rózsavíz
100 g Fele-fele arányban vaj és ghee
200 g Túrós sajt
30 g Pistácia
1 tk. Darált rózsaszirom

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    TejTej
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A knafeh tésztát egy nagy tálba helyezve durvára reszeljük. Ha szükséges, a tésztát érdemes egy kis vízben átáztatni, hogy megpuhuljon.

    A tészta frissessége kulcsfontosságú, így ha túl száraznak tűnik, nyugodtan áztassuk egy kicsit.

    2

    Egy serpenyőben olvaszd fel a vajat és a gheet, majd add hozzá a knafeh tésztát. Keverd össze jól, hogy a tészta minden szála bevonódjon a zsiradékkal, és pirítsd 5-7 percig, amíg enyhén aranybarnára pirul.

    A vaj és ghee keverékének gazdag íze tökéletesen illik a tésztához, de vigyázz, hogy ne égessük meg!

    3

    Egy másik lábasban készítsünk szirupot a cukorból, vízből és rózsavízből. Forrald fel, majd hagyd alacsony lángon 5-7 percig, amíg a szirup sűrűsödni kezd.

    A rózsavíz különleges ízt ad a szirupnak, de ha nem találod, helyettesíthető egyéb virágvizes kivonatokkal.

    4

    Egy tál alján simítsd el a pirított knafeh tésztát, majd halmozd rá a túrós sajtot. A sajtnak nem szabad túl nedvesnek lennie, hogy a tészta ne ázzon el.

    Ha a túró túl száraz, érdemes egy kevés tejszínt vagy joghurtot hozzáadni, hogy krémesebb legyen.

    5

    Tedd a tálat a sütőbe 180°C-ra előmelegített sütőbe, és süsd 10-15 percig, amíg a sajt teljesen megolvad, és a tészta alja ropogósra sül.

    Ha a tészta teteje nem pirul eléggé, egy kis fokozatos grill funkcióval segíthetünk neki.

    6

    Amikor elkészült, öntsd rá a kész rózsavizes szirupot a sült knafeh tetejére, és hagyd pihenni 10-15 percig, hogy a tészta felszívja a szirupot.

    A szirupot óvatosan kell ráönteni, hogy ne áztassa el teljesen, hanem épp elég legyen az ízesítéshez.

    7

    Tálald a kész Knafeh Khishneh-t friss pistáciával és egy kis darált rózsaszirmokkal a tetején.

    A pistácia ropogóssága és a rózsaszirom finom, virágos aromája tökéletesen kiegészíti a gazdag tésztát.